Ποιους ευνοεί αλλά κυρίως ποιους απειλεί η διακοπή εργασιών καθαρισμού και ενίσχυσης των πρανών ρεμάτων στον Κόκκινο Μύλο

Η Περιφέρεια Αττικής προκήρυξε έργο ενίσχυσης του ρέματος του Ποταμού Κηφισού στην περιοχή του Κόκκινου Μύλου στην οδό Ζαΐμη (εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνος).
Για την υλοποίηση του έργου τηρήθηκαν ΟΛΕΣ οι προβλεπόμενες εκ του νόμου διαδικασίες με τη Μελέτη του έργου να είναι δημόσια αναρτημένη στο ΕΣΗΔΗΣ από τις 11 Οκτωβρίου 2017.
Το συγκεκριμένο έργο όπως και το αντίστοιχο έργο που έχει ολοκληρωθεί στο ρέμα Εσχατιάς στον Δήμο Αχαρνών - έχει σαν στόχο τη σταθεροποίηση της κοίτης και των πρανών των ρεμάτων, των κατοικιών και του ΝOΜΙΜΑ δομημένου περιβάλλοντος από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.
Οι αντίστοιχες παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο ρέμα Εσχατέας στον Δήμο Αχαρνών έχουν δοκιμαστεί καταγράφοντας καλά αποτελέσματα, περιορίζοντας σημαντικά τα πλημμυρικά φαινόμενα κατά την εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων μέσα στο 2017 και το 2018.
Πρόκειται για ήπιες παρεμβάσεις με συρματοκιβώτια και χρήση φυσικών υλικών (πέτρας), χωρίς να μειώνεται η διατομή του ρέματος, αλλά αντίθετα διασφαλίζεται η απορροή των ομβρίων υδάτων.
Σημειώνεται δε, ότι ύστερα από αιτήματα του αναδόχου, ο Δήμος Αχαρνών και ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας παραχώρησαν άδειες προσωρινής κατάληψης κοινόχρηστων χώρων παρέχοντας στον ανάδοχο και την Περιφέρεια Αττικής κάθε διευκόλυνση για την υλοποίηση ενός τόσο κρίσιμου έργου, που αποτελεί διαχρονικό αίτημα δημοτικών αρχών και πολιτών επί σειρά ετών και επιτέλους υλοποιείται.
Μια μερίδα αυτόκλητων "υπερασπιστών" των ρεμάτων, οι οποίοι ούτε διαμένουν στην περιοχή και φυσικά οι οικίες τους και κυρίως οι ίδιοι δεν διατρέχουν κίνδυνο από πλημμυρικά φαινόμενα, κατήγγειλαν τις εργασίες, οι οποίες και διακόπηκαν, θέτοντας σε κίνδυνο, πολίτες, κατοικίες και άλλες υποδομές και κτιριοδομές.
Η συγκεκριμένη ενέργεια δημιουργεί εύλογα ερωτήματα σχετικά με τη σκοπιμότητά της, αλλά το κυριότερο είναι ότι παρατείνει την απειλεί κατοίκων και των οικιών τους από πλημμυρικά φαινόμενα.
Διευκρινίζεται επίσης ότι: 

1. Στο σημείο της οδού Ζαΐμη, το πρανές του ρέματος υπέστη υποσκαφή από τις έντονες πλημμύρες και ο παρακείμενος δρόμος, ο οποίος δεν κατασκευάστηκε πάνω στην όχθη αλλά δίπλα σε αυτή, εδώ και δεκαετίες κινδυνεύει με κατάρρευση όπως και οι παρακείμενες νόμιμες και εντός σχεδίου κατοικίες.

2. Σύμφωνα με το 6679/20-03-2017 έγγραφο του Δήμου Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνος η οδός Ζαΐμη είναι εγκεκριμένη Δημοτική οδός. Αυτό αποδεικνύεται και από το ΦΕΚ 197/Δ/19-09-1968, στο οποίο είναι εμφανές ότι το Ο.Τ. 256, και η οδός Ζαΐμη είχαν διαμορφωθεί και προσδιοριστεί ήδη από το 1968.

3. Από τον έλεγχο δορυφορικών χαρτών προκύπτει ότι από το 2004 μέχρι σήμερα υπάρχει σημαντική μετακίνηση της κοίτης του ποταμού, με ταυτόχρονη διάβρωση του πρανούς προς την οδό Ζαΐμη, ενώ η πλούσια βλάστηση που υπήρχε και τα δέντρα του πρανούς έχουν εξαφανιστεί και δεν υπάρχουν πια. Είναι προφανές ότι αν δεν γίνουν οι επεμβάσεις άμεσα υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τις κατοικίες.

4. Με την μελέτη αποκατάστασης επαναφέρεται η βλάστηση της περιοχής, αφού κατασκευάζονται μεγάλες ζαρντινιέρες και φυτεύονται δέντρα, στην θέση του πρανούς που εξαφανίστηκε.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω ο Δήμος Αχαρνών εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια και αγανάκτησή του, για πράξεις αυτόκλητων "υπερασπιστών" των ρεμάτων, οι οποίοι χωρίς τεκμηρίωση και με πλήρως "ρηχή" προσέγγιση θέτουν σε κίνδυνο τους πολίτες και τις οικίες στον Δήμο Αχαρνών και στον όμορο Δήμο Νέας Φιλαδέλφεια – Χαλκηδόνας από πλημμυρικά φαινόμενα.

Περιοχών που πρόσφατα ή πιο παλιά έχουν δοκιμαστεί από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα με απώλειες ζωών και βλάβες νόμιμων κατοικιών.




Εργασίες αποκατάστασης πρανών στο ρέμα Εσχατιάς τον Απρίλιο του 2017, με παρόμοιο τρόπο που πρόκειται
να εκτελεστούν οι αντίστοιχες εργασίες στο ρέμα του Ποταμού Κηφισού στην περιοχή του Κόκκινου Μύλου. 

Η κατάσταση του ρέματος Εσχατέας, η οποία πρόκειται να αποκατασταθεί σύντομα με εγκεκριμένη εργολαβία
από την Περιφέρεια Αττικής και με παρόμοιο τρόπο που πρόκειται να εκτελεστούν οι αντίστοιχες εργασίες στο
ρέμα του Ποταμού Κηφισού στην περιοχή του Κόκκινου Μύλου.



© Copyright 2019. Theme by www.kassavos.gr - Published By Γιάννης Κασσαβός