Συνέντευξη του Δημάρχου Αχαρνών την Εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Συνέντευξη Δημάρχου Αχαρνών κ. ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΣΣΑΒΟΥ στην Εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 29.12.2018


Ερ. Το 2014 όταν πρωτοεκλεγήκατε Δήμαρχος στις Αχαρνές, με 54% το σύνθημα που κυκλοφορούσε ήταν «το δικό μας παιδί για Δήμαρχος». Σήμερα τέσσερα χρόνια φτάνει αυτό το σύνθημα για να επανεκλεγείτε το Μάιο του 2019;
Καταρχήν είναι τιμητικό για εμένα το σύνθημα αυτό και είναι η αλήθεια. Έμενα και μένω με την οικογένειά μου στη καρδιά του Μενιδίου, είμαι από μια φτωχή οικογένεια και αντιλαμβάνομαι τα εμπόδια που ξεπερνά κάθε νοικοκύρης συνδημότης μου γιατί τα ίδια αντιμετώπιζα και αντιμετωπίζω και εγώ, και η γυναίκα μου και τα παιδιά μου. Και αυτό που προσπάθησα τέσσερα χρόνια είναι να βελτιώσω την καθημερινότητά μας.

Αυτή η σχέση ζωής είναι η γέφυρα εμπιστοσύνης. Αλλά αυτή τη φορά θέλω να κρίνουν και να συγκρίνουν έργα και προθέσεις, τι παραλάβαμε και που φτάσαμε. Και σε ένα περιβάλλον γεμάτο εμπόδια, περισσότερα από κάθε άλλη φορά. Να με κρίνουν αυστηρά και δίκαια, ως δικό του άνθρωπο που μόχθησε και δούλεψε για το κοινό καλό. Και να με συγκρίνουν με τους προηγούμενους αλλά κυρίως με αυτούς που σήμερα τους τάζουν λαγούς με πετραχήλια.

Ερ. Ποιος ήταν ο κεντρικός στόχος της θητείας σας από το 2014 έως σήμερα, και επιτεύχθηκε; Να βγάλω το Μενίδι από την απομόνωση, από την αντίληψη ότι είναι η πίσω αυλή της Αθήνας. Να αντιμετωπίσω χρόνια προβλήματα και πρωτίστως την αδιαφορία της κεντρικής διοίκησης, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση την εγκληματικότητα και την παραβατικότητα ορισμένων περιοχών του δήμου μας.
Να κατορθώσουμε μαζί με τους συνεργάτες μου μέσα στην ύφεση και την πτώχευση της χώρας και με έναν Δήμο πνιγμένο σε χρέη και δάνεια να βελτιώσουμε την καθημερινή ζωή όλων των πολιτών μας, χωρίς εξαιρέσεις. Και ναι πιστεύω και μπορώ και το αποδεικνύω με κάθε ευκαιρία ότι το πετύχαμε.

Ερ. Ας ξεκινήσουμε από τα οικονομικά του Δήμου. Πράγματι το 2014 παραλάβατε έναν Δήμο υπό πτώχευση, στην επιτήρηση του Παρατηρητηρίου, λόγω δανείων και χρεών. Σήμερα όμως πως είναι τα οικονομικά του δήμου Αχαρνών;
Καταρχήν η επιτήρηση του Παρατηρητηρίου σημαίνει ότι για κάθε ευρώ που δαπανάς ελέγχεσαι διπλά και τριπλά. Και αυτό φυσικά δεν είναι κακό. Αλλά το δυσάρεστο που σου δένει τα χέρια είναι ότι είσαι υποχρεωμένος πριν δαπανήσεις για έργα και δράσεις του Δήμου να ξοφλάς τα χρέη και τα δάνεια.
Τον Σεπτέμβριο του 2014 έλειπαν από το Ταμείο του Δήμου 10.270.905,31 €. Προσθέστε τα δάνεια, της περιόδου 2003-2006 δάνειο 47.800.000 €, της περίοδου 2007-2010 δάνειο 29.900.000 €, και σχεδόν 4.800.000 €. της περιόδου 2011-2014 από την επιμήκυνση τους.
Από το 2014 πληρώσαμε χρέη 19.848.744,65 €. εξοφλώντας προμηθευτές εντός και εκτός Μενιδίου. Πληρώσαμε 2.500.000 €. για να αποφύγουμε κατασχέσεις στην περιουσία του Δήμου. Πληρώσαμε σε δόσεις δανείων και τοκοχρεολύσια για να μην μας βάλουν λουκέτο 13.200.000,00 €.
Και όλα αυτά χωρίς να αυξήσουμε ούτε 1 ευρώ τα δημοτικά τέλη. Αντιθέτως από την αρχή τα μειώσαμε για τους ασθενέστερους συμπολίτες μας μόλις λίγες ημέρες πριν, μειώσαμε 10% τα δημοτικά τέλη για όλες τις οικίες μικρών και μικρομεσαίων δημοτών.
Αυτή η επίδοση δεν ήρθε με μαγικά, ή με δημιουργική λογιστική. Ήρθε με νοικοκυριό και έλεγχο της σπατάλης. Και επειδή πετύχαμε το νοικοκύρεμα των οικονομικών γι αυτό μας εμπιστεύτηκαν και μας χρηματοδότησαν έργα με ποσά ασύλληπτα για το παρελθόν του Δήμου Αχαρνών.

Ερ. Ας προχωρήσουμε λοιπόν στα έργα και τις χρηματοδοτήσεις που πετύχατε, ποια είναι; Αυτό που κάναμε ήταν να αφιερωθούμε "ψυχή τε σώματι", ώστε να καταθέτουμε τεκμηριωμένες προτάσεις και Μελέτες για χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής, το ΠΕΠ Αττικής, το Πράσινο Ταμείο, από Ευρωπαϊκά Προγράμματα και από κάθε διαθέσιμο φορέα χρηματοδότησης.

Και πετύχαμε. Την περίοδο 2006-2010 ο προϋπολογισμός έργων ήταν 2.067.612,00 € και για την περίοδο 2010 -2014 ο προϋπολογισμός έργων ήταν μόλις 500.000,00 €. Από το 2014 έως σήμερα σχεδιάσαμε, μελετήσαμε, εντάξαμε, δηλαδή υλοποιούμε ή ολοκληρώσαμε έργα ύψους 16.361.000,00 €. Επισκευές σε σχολικές μονάδες, συντηρήσεις οδών, κατασκευή και συντήρηση παιδικών χαρών, κατασκευές έργων αποχέτευσης και διευθέτησης ομβρίων.
Επίσης πετύχαμε τη χρηματοδότηση Κοινωνικών Προγραμμάτων συνολικού προϋπολογισμού 1.424.120 € για, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Φαρμακείο και Διευρυμένο Κέντρο Κοινότητας Δήμου Αχαρνών και σχεδόν 2.000.000 € για επισκευή σχολείων και παιδικών χαρών.
Το σημαντικότερο όμως κατ’ εμέ τα αντιπλημμυρικά έργα και η οριστική ένταξη και έναρξη κατασκευής τους των ρεμάτων Καναπίτσα και Εσχατέα συνολικού προϋπολογισμού που ξεπερνά τα 100 εκ. ευρώ. καθώς και 7,5 εκ ευρώ για την κατασκευή δεξαμενών διευθέτησης.Γιατί λόγω έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων ο Δήμος Αχαρνών έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές και δυστυχώς έχουμε θρηνήσει και θύματα.
Επίσης αναμένουμε τις τελικές εγκρίσεις για να δημοπρατήσουμε και να υλοποιήσουμε για τη διαχείριση αποβλήτων έγκριση έργων αξίας 2.800.000,00€, για ασφαλτοστρώσεις 3.000.000€, ενώ σε λίγες ημέρες ολοκληρώνεται η προμήθεια 3 απορριμματοφόρων που θα συμβάλλουν σημαντικά στην αποτελεσματικότητα των Υπηρεσιών Καθαριότητας.
Και ένα καλό νέο των μερών ο Δήμος Αχαρνών εντάχθηκε στους πρώτους 131 δήμους της Ελλάδας για την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος WiFi4EU για να προσφέρουμε δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε δημόσιους χώρους, όπως πάρκα, πλατείες, δημόσια κτίρια, βιβλιοθήκες και κέντρα υγείας.


Ερ.κ. Δήμαρχε πράγματι αυτά είναι πολλά και σημαντικά αλλά με την εγκληματικότητα τι γίνεται;
Έχω πολλές φορές αναρωτηθεί τι μπορώ και τι πρέπει να κάνω ως Δήμαρχος για την εγκληματικότητα στο Μενίδι όταν η Αστυνομία δεν δημιουργεί Αστυνομικό Τμήμα, για λόγους που φαντάζεστε, σε μια από τις πιο προβληματικές περιοχές στον Δήμο Αχαρνών, στην Αυλίζα. Γιατί πρέπει όλοι οι εκπρόσωπο της κεντρικής κυβέρνησης ανεξαρτήτως κόμματος και χρώματος, αλλά και οι προκατόχοί μου να μας εξηγήσουν πως είναι δυνατόν στο Δήμο που λειτουργεί η Σχολή της Αστυνομίας να μην νιώθουν οι πολίτες ασφαλείς, να κινδυνεύει η ζωή και η περιουσία των δημοτών.
Με τη δολοφονία του μικρού μαθητή Μάριου, το ποτήρι όχι απλά ξεχείλισε αλλά έσπασε. Η αγανάκτηση όλων μας έγινε θυμός και οργή. Υπήρχαν κινητοποιήσεις απλών καθημερινών πολιτών, οι οποίο μαζί με όλη τη δημοτική αρχή κατέστησαν σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι η κατάσταση "δεν πάει άλλο".
Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα, τον Σεπτέμβριο του 2014, το θέμα της εγκληματικότητας και παραβατικότητας στον Δήμο Αχαρνών ήταν στην κορυφή της ατζέντας μας. Κερδίσαμε μια εντατικοποίηση των μέτρων από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αλλά απαιτείτε η παγίωσή τους. Η αλήθεια είναι ότι η ΕΛ.ΑΣ και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διέθεσαν Μέσα και ανθρώπους στον Δήμο Αχαρνών και για να είμαστε δίκαιοι τα μέτρα αυτά έχουν επιφέρει κάποιο αποτέλεσμα.
Όμως δεν φτάνουν. Γι αυτό και όλοι οι εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου και των κομμάτων να ξέρουν ότι θα κριθούν από την εξασφάλιση του Συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος των συμπολιτών μας για ασφάλεια. Και πρέπει να γίνει πράξη και όχι απλή προαίρεση.

Ερ: Και οι προοπτικές για το Δήμο σας κ. Κασσαβέ, ευοίωνες ή όχι; Εξαιρετικές και ευοίωνες. Από την ώρα που ανατρέψαμε την αντίληψη ότι οι Αχαρνές είναι η πίσω αυλή των Αθηνών, από την ώρα που μπήκαμε ξανά στο χάρτη ως ένας Δήμος με προοπτικές, ως πολίτες που δικαιούνται πρόνοια, ασφάλεια και προοπτικές μπορούμε να κάνουμε πιο γοργά βήματα. Παράλληλα πρέπει να αλλάξουμε και οι ίδιοι. Να πιστέψουμε στον εαυτό μας, να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Δήμου. Βιοτεχνία, βιομηχανία, περιβάλλον ένας Δήμος που τώρα που εξυγιάνθηκε, που πέταξε τα βάρη των χρεών και των δανείων μπορεί με δουλειά να περπατήσει.
Έχουμε και πρόγραμμα, και στόχους και την αποδεδειγμένη ικανότητα να φέρουμε πόρους και έργα, να βελτιώσουμε τη ζωή μας. Η νέα τετραετία θα είναι πολλαπλάσια σε έργα από αυτή που πέρασε.

Σήμερα δεν ξεκινάμε υπό το μηδέν, αλλά από το 6 για να φτάσουμε στο 10. Είμαστε ένας τόπος με πλεονεκτήματα και ικανούς και άξιους ανθρώπους. προχωράμε μπροστά με βήματα σταθερά. Να είστε σίγουρος και εσείς και οι συνδημότες μας.





© Copyright 2019. Theme by www.kassavos.gr - Published By Γιάννης Κασσαβός