Ερωτηματολόγια

Στα πλαίσια της προσπάθειας μας για καλύτερη και αμφίδρομη επικοινωνία μαζί σας, ζητούμε τη συνεργασία σας.
Απευθυνόμαστε σε όλους και σας καλούμε να αναδείξετε τους  προβληματισμούς και τις ανησυχίες σας για την πόλη. Το πρόγραμμα της παράταξης, ΑχαρΝΑΙ - Ενεργοί Πολίτες θα ολοκληρωθεί αφού ληφθούν υπόψη, οι παρατηρήσεις, απόψεις, προτάσεις και επισημάνσεις των δημοτών. Εδώ και αρκετό καιρό είμαστε σε διαρκή διάλογο με τους δημότες, ώστε να διαπιστώσουμε τα προβλήματα και να καταγράψουμε τις προτάσεις τους.

Ο ανοιχτός διάλογος με τους δημότες εκφράζεται εδώ και καιρό, είτε μέσω της συμμετοχής δημοτών στις επιτροπές, που έχουν συσταθεί από την παράταξη ΑχαρΝΑΙ – Ενεργοί Πολίτες, είτε μέσω των συναντήσεων, του επικεφαλής και μελών, της παράταξης ΑχαρΝΑΙ – Ενεργοί Πολίτες με τους συλλόγους και φορείς της πόλης μας.
 Επίσης, ο δικτυακός μας τόπος (www.acharnai.org) και το διαθέσιμο Forum είναι πάντα "ανοιχτό" σε διάλογο και σε υποβολή προτάσεων. Δημιουργήσαμε μια ακόμη "οδό" επικοινωνίας με τους δημότες, ώστε να καταγράψουμε τις απόψεις τους, μέσω ηλεκτρονικών ερωτηματολογίων, σε θέματα, όπως το περιβάλλον, ο πολιτισμός, η ανοιχτή τοπική διακυβέρνηση, η εγκληματικότητα κ.ά. Καλούμε όλους τους δημότες των Αχαρνών να επισκεφτούν τον επίσημο δικτυακό μας τόπο www.acharnai.org και να συμπληρώσουν τα διαθέσιμα, ηλεκτρονικά ερωτηματολόγια.

Για τους δημότες που δεν είναι εξοικειωμένοι με το Διαδίκτυο τα ερωτηματολόγια είναι διαθέσιμα και σε έντυπη μορφή, στα γραφεία της παράταξης (Εθνικής Αντιστάσεως 24 & Παπαφλέσσα, πλατεία. Καράβου). Τα ερωτηματολόγια θα αξιολογηθούν από τις επιστημονικές ομάδες, οι οποίες και θα έχουν την ευθύνη των εισηγήσεων στην Επιτροπή Προγράμματος της Δημοτικής Παράταξης ΑχαρΝΑΙ – Ενεργοί Πολίτες. Διαβάστε παρακάτω το σκεπτικό και τη φιλοσοφία του κάθε ερωτηματολογίου.


Το νομοσχέδιο "Καλλικράτης" θα επιφέρει σημαντικές τομές στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ανεξάρτητα (ή συμπληρωματικά) με τις "οδηγίες" του "Καλλικράτη", είναι παραπάνω από αναγκαίο ώστε, ο τρόπος άσκησης εξουσίας να αλλάξει. Να απαγκιστρωθεί από αντιλήψεις περασμένων δεκαετιών και από την ανούσια εσωστρέφεια. Η Ανοιχτή Διακυβέρνηση και η εξωστρέφεια στην άσκηση εξουσίας, είναι ένας από τους παράγοντες που συμβάλλουν, στο να είναι διάφανη η πολιτική ζωή, είτε μιλάμε για την κεντρική εξουσία, είτε μιλάμε για την τοπική αυτοδιοίκηση. Η Ανοιχτή Τοπική Διακυβέρνηση δεν είναι ένα "στοίχημα" που ίσως το κερδίσουμε, ίσως το χάσουμε. Οφείλουμε να είναι ένα ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό σχέδιο, που βασίζεται σε υλοποιήσιμες εισηγήσεις και έχει την ευελιξία να προσαρμόζεται στην τρέχουσα κατάσταση και να καταφέρνει να είναι αποτελεσματικό, με τη χρήση ελάχιστων πόρων.

Σημαντικός σύμμαχος στην Ανοιχτή Τοπική Διακυβέρνηση είναι αναμφισβήτητα το Διαδίκτυο (Internet). Αν και σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητήριου για Την Κοινωνία της Πληροφορίας, η χώρα μας είναι κάτω από το Ευρωπαϊκό μέσο όρο, στη διείσδυση του Διαδικτύου, εντούτοις σημειώνει σημαντικούς ρυθμούς βελτίωσης των επιδόσεών της και η τοπική εξουσία οφείλει να είναι προετοιμασμένη και να μην τρέχει πίσω από τις εξελίξεις.

Ένας ακόμη σύμμαχος της Ανοιχτής Τοπικής Διακυβέρνησης, είναι το Ανοιχτό Λογισμικό (ή Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα). Χωρίς να μπούμε σε τεχνικές λεπτομέρειες, απλά να αναφέρουμε ότι με τη χρήση Ανοιχτού Λογισμικού μπορούμε να δημιουργήσουμε υπηρεσίες, που χρησιμοποιεί ο δημότης, χωρίς σημαντικό (η χωρίς καθόλου) κόστος και με την υποστήριξη μιας τεράστιας κοινότητας ειδικών (προγραμματιστών), που εγγυώνται την αξιοπιστία, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του λογισμικού αυτού.

Το ερωτηματολόγιο για την Ανοιχτή Τοπική Διακυβέρνηση είναι επί της ουσίας "αναγνώριση εδάφους", ώστε να μπορέσουμε να εντάξουμε στο πρόγραμμα μας, σύγχρονες, καινοτόμες αλλά κυρίως χρήσιμες, δομές Ανοιχτής Διακυβέρνησης.


Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μια έντονη συζήτηση γύρω από την ραγδαία ανάπτυξη της εγκληματικότητας και παραβατικότητας. Όπου και να στρέψουμε τη προσοχή μας, στα δελτία ειδήσεων, στις εφημερίδες, σε δημόσιες συζητήσεις, ακούμε για αυτό, ενώ η επιβεβαίωση της "αίσθησης" των πολιτών επιβεβαιώνεται και από την έκθεση του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία κάνει λόγο για αύξηση στους βασικούς δείκτες εγκλημάτων στην χώρα.

Οι πολίτες νιώθουν περισσότερο ανασφαλείς στην καθημερινότητά τους και οι διωκτικές αρχές, προσπαθούν να βάλλουν φρένο στην καλπάζουσα άνοδο του εγκλήματος. Ο νόμος 2713/99 προβλέπει τη σύσταση Συμβουλίων Πρόληψης της Εγκληματικότητας με 5-11 μέλη σε κάθε Δήμο ή Κοινότητα που έχουν πληθυσμό άνω των 3.000 κατοίκων, τα οποία απαρτίζονται από επιστήμονες και λειτουργούς που διαμένουν μόνιμα στην περιφέρεια του Δήμου. Τα μέλη των Συμβουλίων Πρόληψης της Εγκληματικότητας πρέπει να διαθέτουν ειδικές γνώσεις στον τομέα της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας, όπως δικαστικοί λειτουργοί, εγκληματολόγοι, ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι, αστυνομικοί, κοινωνικοί λειτουργοί κ.λπ. Σκοπός τους είναι η καταγραφή και μελέτη της εγκληματικότητας σε τοπικό επίπεδο, καθώς και η υποβολή προτάσεων για την αντιμετώπισή της.

Η συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσω των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης της Παραβατικότητας (ΤοΣΠΠα), όπως μετονομάστηκαν (από το νομοσχέδιο "Καλλικράτη"), πρέπει να είναι άμεση και αποτελεσματική και αυτό που προέχει είναι η οργάνωση, που επιτρέπει παρακολούθηση των προβληματικών καταστάσεων και κοινωνικών φαινομένων, με σκοπό την προστασία της τοπικής κοινωνίας μέσω της πρόληψης.

Με βάση τα προαναφερθέντα καταρτίσαμε ένα ερωτηματολόγιο που ζητά τις απόψεις και προτάσεις κατοίκων των Αχαρνών.


Είναι πλέον καιρός και στη χώρα μας η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αξιοποιήσει τη συμβολή της στη διαμόρφωση ανθρώπινου και αποτελεσματικού κράτους πρόνοιας. Το δίκτυο των κοινωνικών δομών που έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα συμβάλει βάσιμα:
- Στην αύξηση της απασχόλησης με τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.
- Στον απεγκλωβισμό από το βάρος της φροντίδας μελών της οικογένειάς τους χιλιάδων γυναικών, στην ένταξη τους στην αγορά εργασίας.
- Στη μείωση των εγκλεισμών, σε ιδρύματα αμφίβολης ποιότητας, ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ και στην ενίσχυση της παραμονής τους στον κοινωνικό ιστό.
- Στη μείωση του κόστους λειτουργίας των ασφαλιστικών οργανισμών με την παροχή υπηρεσιών υγείας, πρόνοιας, νοσηλευτικής και κοινωνικής φροντίδας από ένα δίκτυο γιατρών, κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων, φυσιοθεραπευτών, νοσηλευτών και οικογενειακών βοηθών.
- Στην βελτίωση εντέλει των δεικτών βιωσιμότητας του ασφαλιστικού μας συστήματος με την εισροή, λόγω αύξησης της απασχόλησης, ασφαλιστικών εισφορών και στην εξοικονόμηση σημαντικού ποσού από τις συμπληρωματικές υπηρεσίες που παρέχονται δωρεάν.

Ο κοινωνικός σχεδιασμός λοιπόν, που εκπονείται από την εκάστοτε Δημοτική Αρχή θα πρέπει να γίνεται πάντα με βάση τις ανάγκες, που υπάρχουν στην συγκεκριμένη τοπική κοινωνία. Δεν πρέπει να δημιουργούνται δομές μόνο για να υπάρχουν. Πρέπει να δημιουργούνται δομές τέτοιες οι οποίες να είναι άρτια στελεχωμένες και οργανωμένες και οι οποίες να ανταποκρίνονται στην κάλυψη των αναγκών των δημοτών.

Δημιουργήσαμε ένα ερωτηματολόγιο, τα συμπεράσματα του οποίου θα μας βοηθήσουν να αποτυπώσουμε την εικόνα που έχει ο δημότης από τις εν λειτουργία υπάρχουσες δομές υγείας και πρόνοιας, του Δήμου μας.


Η προστασία του περιβάλλοντος επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων του Δήμου Αχαρνών. Ο καθένας από μας και όλοι μαζί μπορούμε να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη και διατήρηση ενός περιβάλλοντος ώστε να παραδώσουμε αυτά που δανειστήκαμε από τα παιδιά μας ξανά σε αυτά.

Η κάθε Δημοτική αρχή πρέπει, να στηρίξει, να ενημερώσει και να διαμορφώσει ένα Δήμο που η περιβαλλοντική συνείδηση να είναι μέρος της ζωής όλων.

Η εξοικονόμηση ενέργειας, ένας όρος άγνωστος στους περισσότερους, και η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας , είναι έμμεσα αλλά και άμεσα ένας τρόπος για την προστασία του περιβάλλοντος
Είναι αναγκαίο επίσης να ενημερώσουμε/εκπαιδεύσουμε τα παιδιά από το Νηπιαγωγείο έως και το Λύκειο να αποκτήσουν την περιβαλλοντική συνείδηση, που δυστυχώς σήμερα είναι κάτι που απουσιάζει.


Αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο της εθνικής ταυτότητας ενός λαού καθώς και αποφασιστικό παράγοντα κοινωνικής συνοχής. Πρέπει ο πολιτισμός να γίνει κτήμα όλων, πρέπει να είναι προσβάσιμος σε όλους και να παράγεται από όλους όσους το επιθυμούν. Να κάνουμε τον πολιτισμό καθημερινό βίωμα, όλων ανεξαιρέτως των πολιτών, και κυρίως όλων των νέων. "Πολιτισμός δεν είναι μόνο η αναβίωση του λαμπρού παρελθόντος αλλά η θεμελίωση στο παρελθόν ενός λαμπρού μέλλοντος"

Είναι όλα αυτά που θα αφήσουμε πίσω μας ,που θα κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές. Ας προβάλλουμε τα υγιή πρότυπα της κοινωνίας μας.

Χρήσιμες πληροφορίες 

Βασικό πλεονέκτημα των ηλεκτρονικών ερωτηματολογίων είναι το γεγονός ότι η συλλογή των στοιχείων και η εξαγωγή των στατιστικών δεδομένων είναι πλήρως αυτοματοποιημένη. Αρκεί ένα κλικ και ο διαχειριστής του κάθε ερωτηματολογίου έχει τα δεδομένα άμεσα διαθέσιμα, χωρίς να επηρεάζει τη διαδικασία.

Να αναφέρουμε επίσης ότι στα ερωτηματολόγια τα προσωπικά σας στοιχεία δεν είναι υποχρεωτικά. Ωστόσο, υποχρεωτικά είναι τα δημογραφικά στοιχεία, όπως φύλο, ηλικία, επάγγελμα κλπ.

Ο αγώνας και ο στόχος είναι κοινός.
Μαζί σχεδιάζουμε και μαζί πραγματοποιούμε, ώστε το όραμα για μια βιώσιμη πόλη να γίνει πράξη, γιατί "οι πολίτες των Αχαρνών αξίζουν περισσότερα".


 ΛΕΖΑΝΤΕΣ

 Συνεδρίαση επιτροπής, στα γραφεία της παράταξης ΑχαρΝΑΙ – Ενεργοί Πολίτες.

Για τη δημιουργία των ηλεκτρονικών ερωτηματολογίων κάναμε χρήση των δωρεάν υπηρεσιών της ανοιχτής πλατφόρμας SurveyMonkey (www.surveymonkey.com)

Η διαδικασία συμπλήρωσης των ηλεκτρονικών ερωτηματολογίων είναι απλή και δεν θα χρειαστείτε πάνω από 2-3 λεπτά για κάθε ενότητα.
© Copyright 2019. Theme by www.kassavos.gr - Published By Γιάννης Κασσαβός