5 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Άρθρο του Γιάννη Κασσαβού: «5 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος»
Στη Συνδιάσκεψη της Κοπεγχάγης
για την κλιματική αλλαγή COP 15
Το κλίμα τον 21ο αιώνα πιθανότατα θα είναι διαφορετικό από το κλίμα του προηγούμενου αιώνα εξαιτίας ανθωπογενών δραστηριοτήτων σε παγκόσμια κλίμακα. Το πρωτόκολλο του Κιότο με τις μελλοντικές συστάσεις που περιέχει καθώς και πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπαθούν να περιορίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής μεταβολής παρόλα αυτά επιπτώσεις θα υπάρξουν.

Οι αλλαγές αυτές θα γίνουν αντιληπτές από τον Ευρωπαίο πολίτη σε διαφορετικό βαθμό. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια περιοχή που αναμένεται να επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την κλιματική αλλαγή διότι βρίσκεται στο νότιο άκρο της Ευρωπαϊκής ηπείρου με ότι αυτό συνεπάγεται….(αύξηση της θερμοκρασίας, μείωση των ήδη ελλειμματικών βροχοπτώσεων, ερημοποίηση κ.ά.).
Μελλοντικές προβολές στο κλίμα του πλανήτη μέχρι το έτος 2.100 υπάρχουν αλλά θεωρούνται από τους επιστήμονες ανεπαρκείς τόσο ως προς το βαθμό αξιοπιστίας τους όσο και ως προς την τοπική τους ευκρίνεια. Οι επιστήμονες μιλάνε παραδείγματος χάριν για κελιά με μήκους 300 χιλ. απόσταση στην οποία δίνουμε μια τιμή για την θερμοκρασία ή την βροχή χωρίς να εξετάσουμε τις μεταβολές ανάμεσα που είναι πάντα σημαντικές.

Υπογράφοντας στο πανό των Οικολογικών
οργανώσεων στην Συνδιάσκεψη  της Κοπεγχάγης
για την κλιματική αλλαγή COP 14
Στο πλαίσιο αυτό είναι αναγκαίο οι επιστήμονες να μπορέσουν να προβλέψουν με μεγάλη ακρίβεια όχι μόνο την χρονική κλίμακα των κλιματικών αλλαγών αλλά και τις αλλαγές σε τοπικό επίπεδο οι οποίες μπορεί να διαφοροποιούνται σημαντικά. Ένα σημαντικό λοιπόν μέρος της ερευνάς που διεξάγεται διεθνώς στον τομέα των κλιματικών αλλαγών αποσκοπεί στο να βελτιώσει την ευκρίνεια των μελλοντικών σεναρίων ώστε:να μιλάμε για αλλαγές στην Αττική ή την Κεντρική Ελλάδα κ.α.
Τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών, όταν θα οριστικοποιηθούν θα προωθηθούν στη συνεχεία στους πολιτικούς που θα πάρουν τις τελικές αποφάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν χρηματοδοτηθεί αρκετά ερευνητικά Προγράμματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ENSEMBLE. CECILIA, CLAVIER, PRUDENCE, STARDEX, CLIVAR) με στόχο την καλύτερη κατανόηση των κλιματικών επιπτώσεων δε όσο το δυνατό τοπικό επίπεδο.
Τα αποτελέσματα αυτών των προγραμμάτων στα οποία έχουν συμμετάσχει και Έλληνες επιστήμονες από διάφορα πανεπιστήμια ,δείχνουν ότι για την Ελλάδα προβλέπεται πέραν της γενικότερης αύξησης της θερμοκρασίας (παγκόσμιο φαινόμενο) μια έξαρση στην εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων και κυρίως επεισοδίων καύσωνα, ξηρασίας αλλά και πλημμύρων.
Συγκεκριμένα στην κλιματική ζώνη που βρίσκεται στην Αττική προβλέπεται αύξηση των περιόδων ξηρασίας λιγότερο κατά την χειμερινή και περισσότερο κατά την θερινή περίοδο με ανάλογη αύξηση των επεισοδίων καύσωνα την θερινή περίοδο. Επίσης παρόλο που προβλέπεται μικρή μείωση της ετήσιας βροχόπτωσης θα υπάρξουν περισσότερες περιπτώσεις πλημμύρων. Δηλ. τα μελλοντικά σενάρια προβλέπουν λιγότερο συνολικά νερό και σε μικρότερα χρονικά διαστήματα προκαλώντας έτσι πλημμυρικά φαινόμενα.

Τα αποτελέσματα από τα μελλοντικά σενάρια μπορεί να ακούγονται εφιαλτικά αλλά βρίσκονται ακόμη σε ερευνητικό επίπεδο. Χρειάζεται πολύ ακόμη προσπάθεια ώστε:να κατανοήσουμε πλήρως πως λειτουργεί το κλίμα στον πλανήτη μας και στην συνεχεία πως θα αντίδραση αυτό στις επικείμενες αλλαγές.

Κατάληξη σε πρόταση:
1. Συστηματικά παρακολουθήσει των ρύπων με προτεραιότητα τους πλέον επικίνδυνους και ενημέρωση πολιτών
2. Οικονομικά κίνητρα για ομαδικές μετακινήσεις λεωφορεία, τραμ.
3. Δημιουργία ζωνών χωρίς αυτοκίνητα.
© Copyright 2019. Theme by www.kassavos.gr - Published By Γιάννης Κασσαβός