«Παρά την ψυχρολουσία της Κοπεγχάγης ο αγώνας για το Περιβάλλον συνεχίζεται

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΣΣΑΒΟΣ: «Στη διάσκεψη της Κοπεγχάγης βίωσα το χάσμα ανάμεσα στις προσδοκίες των πολιτών και των οικολογικών κινημάτων, με το στεγνό κείμενο της συμφωνίας στο οποίο κατέληξαν οι κυβερνήσεις των χωρών», σημειώνει ο επικεφαλής της κίνησης «ΑχαρΝΑΙ Ενεργοί Πολίτες» Γιάννης Κασσαβός. Ο Γιάννης Κασσαβός συμμετείχε στην πολύ σημαντική αυτή διεθνή συνάντηση για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, με την ιδιότητα του Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΤΕΔΚΝΑ, εκπροσωπώντας όλους τους Δήμους της Αττικής. «Στη Συνδιάσκεψη διαπιστώθηκε η αδυναμία των περισσότερων κυβερνήσεων, ιδίως των ανεπτυγμένων χωρών, που έχουν και το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης, να ανταποκριθούν στην ανάγκη για μια συμφωνία νομικά δεσμευτική, αποτελεσματική και ικανή να πετύχει την επιβράδυνση της αλλαγής του κλίματος. Για πρώτη φορά συγκεντρώθηκαν τόσοι αρχηγοί κρατών, τεχνοκράτες και κυβερνητικοί αντιπρόσωποι για να αποφασίσουν τόσα λίγα.
Οι αρχηγοί των κρατών φαίνεται να έκλεισαν τα αυτιά τους στις προειδοποιήσεις των επιστημόνων, στις εκκλήσεις των διεθνών οργανισμών, στις φωνές της κοινωνίας των πολιτών, στις απελπισμένες κραυγές εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν ήδη τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, στις οργισμένες κραυγές των παιδιών μας από το μέλλον.
Υπό μία έννοια, η Διάσκεψη της Κοπεγχάγης είναι ένα ‘βήμα προς τα πίσω’ αφού δεν προέκυψε καμία νομικά δεσμευτική συμφωνία. Επιπλέον δεν περιέχει ισχυρά μέτρα για μειώσεις των εκπομπών στις βιομηχανικές χώρες. Πρόκειται δηλαδή για μία τεράστια παραχώρηση προς τις ρυπογόνες βιομηχανίες, ειδικότερα στον τομέα των ορυκτών καυσίμων, που μετά από έντονο πολιτικό λόμπι κατά της επίτευξης μία φιλόδοξης και νομικά δεσμευτικής συμφωνίας, μπορούν πλέον να συνεχίσουν να ρυπαίνουν ανενόχλητες» προσθέτει ο Γιάννης Κασσαβός.


© Copyright 2019. Theme by www.kassavos.gr - Published By Γιάννης Κασσαβός