Συνέντευξη Γιάννη Κασσαβού στην εφημερίδα ΝΕΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΣΣΑΒΟΣ: «Συνήθισα στη ζωή μου να ανεβαίνω ένα-ένα τα σκαλιά»
Νέος στην ηλικία αλλά παλιός στην Αυτοδιοίκηση. Με τέσσερις τετραετίες στο Δημοτικό Συμβούλιο, εκλεγμένος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων και παρουσία σε όλα τα Διεθνή συνέδρια με θέμα το Περιβάλλον, ο Περιβαλλοντολόγος στο επάγγελμα Γιάννης Κασσαβός, είναι έτοιμος να διεκδικήσει, ως επικεφαλής της Κίνησης «ΑχαρΝΑΙ - Ενεργοί Πολίτες», το αξίωμα του Δημάρχου Αχαρνών. Της πόλης όπου γεννήθηκε και ανδρώθηκε από γονείς εσωτερικούς μετανάστες, που βρέθηκαν στις Αχαρνές αναζητώντας μια νέα ιδιαίτερη πατρίδα, για τους ίδιους και για τα παιδιά τους. Έχοντας από μήνες δώσει στην δημοσιότητα την ιδρυτική διακήρυξη της Κίνησης «ΑχαρΝΑΙ - Ενεργοί Πολίτες», αλλά και ενός μεγάλου αριθμού υποψηφίων Δημοτικών Συμβούλων, ο Γιάννης Κασσαβός κλήθηκε να απαντήσει στις αδιάκριτες ερωτήσεις μας.


1. Είναι μεγάλη απόφαση να διεκδικήσει κάποιος το αξίωμα του Δημάρχου Αχαρνών. Την πήρατε εύκολα;

Ποτέ δεν παίρνεις μία τέτοια απόφαση μόνος. Την παίρνεις από κοινού με πολλούς ανθρώπους, εξετάζοντας αν συντρέχουν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις.

2. Ποιες είναι αυτές οι προϋποθέσεις;

Η πρώτη προϋπόθεση είναι να εκτιμήσει η τοπική κοινωνία πως υπάρχει η ανάγκη για μία νέα αυτοδιοικητική κίνηση, η οποία θα αναλάβει τις τύχες του Δήμου. Η δεύτερη είναι να συστρατευθεί το καλύτερο ανθρώπινο δυναμικό της πόλης, από όλες τις κοινωνικές τάξεις του δήμου κι απ' όλες τις γειτονιές, για να εγγυηθεί την εφαρμογή ενός κοινού αναπτυξιακού προγράμματος και να βάλει τέλος στη σημερινή υποβάθμιση. Στην περίπτωσή μας υπάρχουν και οι δύο προϋποθέσεις: Η κοινωνία ζητάει και ένα νέο σχήμα, αλλά και νέους άφθαρτους ανθρώπους, για να μπορούν να πάρουν στους ώμους τους αυτή την ευθύνη. Η τοπική κοινωνία θέλει επιτέλους να μπει ένα τέλος στον κατήφορο.

3. Είπατε ότι η κοινωνία αναζητά ένα νέο αυτοδιοικητικό σχήμα...

Ακριβώς. Κι αυτό οφείλεται στην πλήρη ανυπαρξία της σημερινής Διοίκησης του Δήμου. Όχι μόνο δεν έχει αναπτυξιακό όραμα, αλλά είναι ανίκανη να ασκήσει στοιχειώδη διαχείριση. Είναι απούσα από παντού, την στιγμή που η πόλη χάνει τη μια ευκαιρία μετά την άλλη. Οι συνδημότες αγωνίζονται για να επιβιώσουν μέσα στην δύσκολη οικονομική συγκυρία και ο Δήμος είναι σε τέτοιο βαθμό αναποτελεσματικός, που αδυνατεί να κλείσει ακόμη και τις λακκούβες... Δεν θέλω να επεκταθώ γιατί, πέρα από την παρουσία μας στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα αναδείξουμε αναλυτικά τα προβλήματα στο πλαίσιο της λειτουργίας της Κίνησης «ΑχαρΝΑΙ-Ενεργοί Πολίτες» η οποία διαθέτει ήδη τις απαραίτητες κατά τομέα επιτροπές. Θεωρώ επίσης ηθικά επιλήψιμο το πελατειακό σύστημα Διοίκησης και το καθεστώς οικογενειοκρατίας που επικρατεί στον Δήμο με τις ρουσφετολογικές προσλήψεις του δημάρχου. Την ίδια ώρα που απολύει και σπρώχνει στην ανεργία εργαζομένους από τη Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση (ΚΕΔΑ). Αυτό είναι το αληθινό πρόσωπο της σημερινής δημοτικής αρχής. Η κοινωνική αναλγησία.

4. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να συγκεντρώνει αυτή η Κίνηση, ώστε να προσφέρει εναλλακτική λύση στην Διοίκηση του Δήμου;

Κατ’ αρχήν να βρίσκεται σε αντιστοίχηση με την κοινωνική διαστρωμάτωση των Αχαρνών. Με απλά λόγια να διαθέτει ανθρώπους από όλες τις κοινωνικές και επαγγελματικές τάξεις και τις ηλικιακές ομάδες. Ευτυχώς για την εκπροσώπηση των γυναικών φρόντισε ο Κώδικας. Ωστόσο είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι οι γυναίκες δικαιούνται να παίξουν σημαντικό ρόλο στα δημοτικά πράγματα. Να διαθέτει τεχνοκράτες, επαγγελματίες, εμπόρους αλλά και εργάτες, ώστε μέσα από το διάλογο γειτονιά προς γειτονιά και τις αναγκαίες συνθέσεις να συγκροτήσουμε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα δράσης, που θα τεθεί σε εφαρμογή σταδιακά και σε σχέση πάντοτε με τα οικονομικά δεδομένα του Δήμου αλλά και τις ευκαιρίες που προσφέρουν τα κοινοτικά και ευρωπαϊκά προγράμματα.

5. Έχετε έρθει σε επαφή και σας πλαισιώνουν τέτοια στελέχη

Έχουμε πετύχει να συγκροτήσουμε ένα εξαιρετικό σύνολο ανθρώπων, που συνδυάζει την εμπειρία, τη γνώση αλλά και τις φρέσκιες ιδέες για να γυρίσουμε μια νέα σελίδα στην πόλη μας. Στελέχη της Κίνησης είναι πρόσωπα πολύ γνωστά με έντονη κοινωνική δράση στην τοπική κοινωνία, που δραστηριοποιούνται σε συλλόγους, καταξιωμένα επαγγελματικά, εγνωσμένου κύρους και ευρύτατης αποδοχής. Γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, δημοσιογράφοι, δημόσιοι υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι, εργάτες. Ανήκουν πολιτικά σε διαφορετικούς χώρους και διακατέχονται από την επιθυμία να δουλέψουμε για να αλλάξουμε την πόλη μας, αφού τα προβλήματα δεν έχουν χρώματα... Θέλω με την ευκαιρία της ερώτηση σας να απευθυνθώ σε όλους τους συμπολίτες μου και να τους πω ότι η πρόσκληση για συστράτευση είναι διαρκής. Η πόρτα μας είναι ανοικτή σε όλους!

6. Στο σημερινό δημαρχοκεντρικό σύστημα τοπικής αυτοδιοίκησης, ο Δήμαρχος παίζει κυρίαρχο ρόλο. Είστε έτοιμος να αναλάβετε αυτή την ευθύνη;

Είμαι δεκάξι χρόνια Δημοτικός Σύμβουλος. Τις δύο τελευταίες τετραετίες εκλέγομαι πρώτος σε σταυρούς προτίμησης. Το 2004 ήμουν υποψήφιος Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Πριν ασχοληθώ με τα Δημοτικά θήτευσα ως Πρόεδρος του ΔΣ, στον Σύλλογο της Λαθέας και σε άλλους μαζικούς φορείς. Συνήθισα στην ζωή μου να ανεβαίνω ένα-ένα τα σκαλιά, στηριγμένος πάντοτε στην αγάπη και στην εκτίμηση του κόσμου. Δεν είμαι ουρανοκατέβατος στην πόλη, ούτε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Για να απαντήσω ευθέως στην ερώτηση σας τα μέλη της Κίνησης "ΑχαρΝΑΙ - Ενεργοί Πολίτες» έκριναν ότι μπορώ να ανταποκριθώ σ’ αυτό τον ρόλο. Μένει να το κρίνουν και οι πολίτες των Αχαρνών.7. Κάποιοι διαδίδουν ότι δεν έχετε τα εχέγγυα, για να τεθείτε επικεφαλής σ’ αυτό το εγχείρημα και μάλιστα σε μία περίοδο που η Αυτοδιοίκηση θα αποκτήσει ευρύτατες αρμοδιότητες.

Αποφοίτησα από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με την ειδικότητα του Περιβαλλοντολόγου. Κατείχα διευθυντικές θέσεις σε Δημοτικές Επιχειρήσεις πολλών Δήμων. Παρακολουθώ τις εξελίξεις στο χώρο της Αυτοδιοίκησης επί δεκαέξι χρόνια. Είμαι μέλος του ΔΣ και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚΝΑ), δηλαδή του οργάνου που εκπροσωπεί τους 122 Δήμους και τις Κοινότητες της Αττικής. Έχω αφιερώσει τα μισά χρόνια της ζωής μου στην Αυτοδιοίκηση και νιώθω απόλυτα έτοιμος γι’ αυτό που κάνω.8. Ποιο είναι το στοιχείο που μπορεί να κάνει την διαφορά στην Διοίκηση του Δήμου;

Η μαχητικότητα και η διεκδίκηση. Αυτό είναι δίδαγμα ζωής για μένα, που παλεύω από μικρός για να πετύχω τους στόχους που έχω θέσει. Αναγκάστηκα να σπουδάσω δουλεύοντας και έχω συνειδητοποιήσει ότι χωρίς δουλειά δε γίνεται τίποτα. Όλα κρίνονται από το αποτέλεσμα και πολύ συχνά η επιτυχία απέχει ελάχιστα από την αποτυχία. Πολύ σημαντικό πράγμα είναι και η συνέπεια. Ο άνθρωπος που ασχολείται με τα κοινά πρέπει να προσπαθεί αγνοώντας τις αντιξοότητες. Υπάρχουν φορές που απογοητεύεσαι. Απογοητεύτηκα πολλές φορές, καθώς βρέθηκα για δώδεκα χρόνια στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Όμως δεν παρέδωσα τα όπλα. Παρέμεινα αταλάντευτος στις επάλξεις, τιμώντας την εντολή που μου έδωσε ο κόσμος, κατατάσσοντας με στην Αντιπολίτευση. Ήταν σκληρό, αλλά ο κόσμος είναι αυτός που παίρνει τις αποφάσεις...9. Πως θα θέλατε να κλείσετε αυτή την κουβέντα;

Με μια έκκληση προς τους πολίτες των Αχαρνών. Να πάρουν μαζικά μέρος στο διάλογο για τα προβλήματα και τις προοπτικές της πόλης, ώστε όλοι μαζί να πάρουμε τις αποφάσεις για το μέλλον. Τα περιθώρια έχουν πλέον στενέψει, ωστόσο μπορούμε να αναστρέψουμε τη σημερινή μίζερη κατάσταση και να οδηγήσουμε, από κοινού, τις Αχαρνές στο δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας. Όλοι μαζί μπορούμε.
© Copyright 2019. Theme by www.kassavos.gr - Published By Γιάννης Κασσαβός