Καταψήφιση του προϋπολογισμού 2013 του Δήμου Αχαρνών

Ο προϋπολογισμός του Δήμου Αχαρνών, είναι ένα από τα σημαντικότερα – αν όχι το σημαντικότερο, "εργαλείο" διοίκησης και άσκησης πολιτικής. Επειδή ο προϋπολογισμός είναι πρωτίστως μια πολιτική πράξη και κατά δεύτερο μια λογιστική αποτύπωση, περιμέναμε ότι η σχετική εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο, θα προερχόταν από την δημοτική αρχή και κυρίως από τον Δήμαρχο.

Το γεγονός ότι η εισήγηση, για μια ύψιστης σημασίας πράξη, έγινε από υπηρεσιακούς παράγοντες και όχι από τα στελέχη της δημοτικής αρχής, αποδεικνύει περίτρανα ότι, για την παρούσα δημοτική αρχή ο προϋπολογισμός ήταν και παραμένει μια λογιστική πράξη. Η δημοτική αρχή περιορίζεται στο ρόλο του "διαχειριστή" και επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά ότι δεν διαθέτει ολοκληρωμένη πρόταση και όραμα για τον τόπο.

Η έλλειψη οράματος και αναπτυξιακής πολιτικής είναι από μόνα τους αρκετά για να μας οδηγήσουν -ως παράταξη - στην καταψήφιση του προϋπολογισμού.

Πέραν αυτών, ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Αχαρνών είχε πολλά ακόμη "στεγανά".

Καταρχάς, στα πλαίσια της διαφάνειας και της πλήρους ενημέρωσης δεν κατατέθηκαν οι ισολογισμοί των νομικών προσώπων του Δήμου Αχαρνών - ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΑΧΑΡΝΩΝ, ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΑΧΑΡΝΩΝ (ΔΗΦΑ) και ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΧΑΡΝΩΝ (ΔΗΚΕΑ), ώστε να γνωρίζουμε την απορρόφηση των κονδυλίων και φυσικά τις υποχρεώσεις που προκύπτουν για το Δήμο Αχαρνών.

Δεν συγκάλεσε – ως όφειλε- τα τοπικά συμβούλια Αχαρνών και Θρακομακεδόνων, ώστε να παρουσιάσει και σε αυτά τα όγρανα διοίκησης, το σχέδιο του προϋπολογισμού, υπονομεύοντας έτσι τη δημοκρατικότητα της διαδικασίας.

Καταψηφίσαμε τον προϋπολογισμό του Δήμου Αχαρνών, καθώς πρόκειται για μια επανάληψη "τίτλων" του προϋπολογισμού της προηγούμενης χρονιάς.

Πόσες και πόσες φορές η δημοτική αρχή έθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο αναμορφώσεις του προϋπολογισμού της προηγούμενης χρονιάς και μάλιστα, οι δύο τελευταίες αναμορφώσεις προϋπολογισμού, πίσω από τον όρο "ισοσκελισμός προϋπολογισμού" υπέκρυπταν αποφάσεις λήψεις δανείου.

Αναφέρουμε χαρακτηριστικά:


Δημοτικό Συμβούλιο 11/12/2012:
Θέμα:
A. "Επανυποβολή- τροποποίηση της Αναμόρφωσης προϋπολογισμού του Δήμου Αχαρνών οικονομικού έτους 2012 σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 266 παρ. 9 του Ν. 3852/10 όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 43 του Ν.3979/11" και Β. "Επανυποβολή - έγκριση του Σχεδίου Οικονομικής Υποστήριξης του Δήμου με βάση την αριθμ. 43/29-06-2012 εγκυκλίου του Υπ. Εσωτερικών".
Η απόφαση μεταξύ άλλων αναφέρει:
Α.    Εγκρίνει την Επανυποβολή- τροποποίηση της  αναμόρφωσης του προϋπολογισμού του Δήμου  Αχαρνών οικονομικού έτους   2012  ως ακολούθως :
Ε Σ Ο Δ Α / Νέες Εγγραφές
1. 36.945.613,17 € για εγγραφή νέου  ΚΑ 3111.002 με τίτλο Δάνειο για την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού σύμφωνα με το άρθρο 2 του Ν. 4038/12 παρ. 1 και 2 (ΦΕΚ 14/2-2-12).

Δημοτικό Συμβούλιο 09/11/2012:
Θέμα: A. "Αναμόρφωση προϋπολογισμού Δήμου Αχαρνών οικονομικού έτους 2012 σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 266 παρ. 9 του Ν. 3852/10  όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 43 του Ν.3979/11" και Β. "Έγκριση του Σχεδίου Οικονομικής Υποστήριξης του Δήμου με Βάσει την αριθμ. 43/29-06-2012 εγκυκλίου του Υπ. Εσωτερικών."
Η απόφαση μεταξύ άλλων αναφέρει:
Α.    Εγκρίνει την αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου  Αχαρνών οικονομικού έτους   2012  ως ακολούθως :
Ε Σ Ο Δ Α / Νέες Εγγραφές
1. 27.470.798,84 € για εγγραφή νέου  ΚΑ 3111.002 με τίτλο Δάνειο για την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού σύμφωνα με το άρθρο 2 του Ν. 4038/12 παρ. 1 και 2 (ΦΕΚ 14/2-2-12).

Δημοτικό Συμβούλιο 04/10/2012:
            Θέμα: Αναμόρφωση προϋπολογισμού Δήμου Αχαρνών οικονομικού έτους 2012

Δημοτικό Συμβούλιο 19/07/2012:
            Θέμα:  Αναμόρφωση προϋπολογισμού Δήμου Αχαρνών οικονομικού έτους 2012


Η γενικότερη λειτουργία της δημοτικής αρχής χαρακτηρίζεται από αδιαφάνεια καθώς, δεν λείπουν οι απ' ευθείας αναθέσεις (μελέτες, τεχνικά έργα, παροχή υπηρεσιών). Παράλληλα, οι οφειλές προς προμηθευτές, οδηγούν τη δημοτική αρχή συχνά πυκνά σε δυσμενή θέση και νομικές "περιπέτειες".

Είναι εμφανές ότι η δημοτική αρχή έχει συμβιβαστεί και έχει αποδεχθεί το ρόλο του "θεατή" των εξελίξεων. ΔΕΝ διεκδικεί, ΔΕΝ αναλαμβάνει πολιτικές πρωτοβουλίες και ΔΕΝ μάχεται για την ανάπτυξη των Αχαρνών. Έχει δεχτεί μοιρολατρικά ότι, οι δρόμοι των Αχαρνών θα συνεχίσουν να πλημυρίζουν, ότι τα σχολεία μας θα συνεχίσουν να υπολειτουργούν και ότι οι κοινωνικές και προνοιακές δομές θα συνεχίσουν να συρρικνώνονται.

Η άρνηση αντιμετώπισης των προβλημάτων της πόλης, μας οδηγούν στην καταψήφιση του προϋπολογισμού.

Η δημοτική αρχή στον 3ο χρόνο διοίκησης, δεν κάνει τίποτα παραπάνω, από το να ασκεί παθητική και συμβιβαστική πολιτική, πολιτική εντυπωσιασμού και "αστειολογημάτων".

Αντί να αναζητήσει λύσεις διεύρυνσης των εσόδων, "περιορίζεται" στην ψήφιση της δραματικής μείωσης των δαπανών για τους παιδικούς σταθμούς και τα ΚΑΠΗ, υπονομεύοντας τις κοινωνικοπρονοιακές δομές που προσφέρουν υπηρεσίες, μείζονος σημασίας, στους ηλικιωμένους και τα παιδιά.

Τη ίδια στιγμή, η τεράστια ακίνητη περιουσία του δήμου παραμένει αναξιοποίητη.

Με αφορμή την καταψήφιση του προϋπολογισμού ο επικεφαλής της παράταξης "ΑχαρΝΑΙ – Ενεργοί πολίτες", Γιάννης Κασσαβός δήλωσε σχετικά:

"Ο προϋπολογισμός του Δήμου Αχαρνών θα πρέπει να είναι "προϊόν" διαλόγου και διεύρυνσης απόψεων, ωστόσο ουδέποτε υπήρξε πρωτοβουλία να τελεστεί μια ανοιχτή και ουσιαστική συζήτηση με τους φορείς του τόπου.

Πρέπει να αποτυπώνει το όραμα ανάπτυξης και προοπτικής της πόλης των Αχαρνών και να λαμβάνει υπόψη τις ειδικές συνθήκες που βιώνουν οι συμπολίτες μας.

Να εκφράζει την πολιτική βούληση για διεκδικήσεις και αξιώσεις. Να έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα. Να αποτυπώνει το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου και να δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε ο Δήμος να λειτουργεί ως θεματοφύλακας της κοινωνικής συνοχής".
© Copyright 2019. Theme by www.kassavos.gr - Published By Γιάννης Κασσαβός