Η ασφάλεια στις Παιδικές Χαρές δεν προσφέρεται για μικροκομματικά παιχνίδια

Η ασφάλεια των παιδιών μας στις παιδικές χαρές αποτελεί ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Αχαρνών. Η υιοθέτηση μικροκομματικών τακτικών που «παίζουν» επικινδύνως με την ασφάλεια και τη σωματική και ψυχική ακεραιότητα των μικρών παιδιών είναι πολιτικά ανεύθυνη και ηθικά απαράδεκτη στάση.

Η παιδική χαρά είναι ταυτισμένη με χαρούμενες φωνές και χαμογελαστά προσωπάκια. Όμως, βασική προϋπόθεση για να μη «παγώσει» το χαμόγελο στα χείλη όλων μας και πάρει δυσάρεστη τροπή το παιδικό παιχνίδι, είναι η διασφάλιση και πιστοποίηση της ασφαλούς λειτουργίας των Παιδικών Χαρών.

Κάτι που δυστυχώς η προηγούμενη Δημοτική Αρχή αγνόησε επιδεικτικά σε όλη τη διάρκεια της θητείας της, αν κρίνουμε από την προσφιλή πρακτική της να «βαφτίζει» σωρηδόν ως Παιδικές Χαρές, χώρους επιεικώς ακατάλληλους, αδιαφορώντας πλήρως για τις προδιαγραφές ασφαλείας [όπως ορίζονται ρητά ήδη από το 2009, (ΦΕΚ Β' 931/18.5.2009 για τις Παιδικές Χαρές], χωρίς καμία μελέτη διαμόρφωσης του χώρου, αναθέτοντας παράνομα στην ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΑΧΑΡΝΩΝ Α.Ε. και όχι στην αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αχαρνών, την ευθύνη τοποθέτησης κάποιων οργάνων σε οικόπεδα, συχνά ακόμα και χωρίς περίφραξη, για λόγους καθαρά μικροπολιτικής σκοπιμότητας.

Στα περίπου 4 χρόνια της Διοίκησής της, η παράταξη του κ. Ντούρου δεν κατασκεύασε ούτε 1 Παιδική Χαρά, σύμφωνα με τις προδιαγραφές ασφαλείας που ισχύουν από το 2009!!!

Αντί να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες για την ανακατασκευή των Παιδικών χαρών (όπως έπραξαν όμοροι Δήμοι) και να αντλήσει χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, προτίμησε να καταθέσει πρόταση για «Κοινόχρηστα Ποδήλατα» συνολικού ύψους πάνω από 200.000€ (το κόστος ανά ποδήλατο κυμαίνονταν στα 3.500€!), πρόταση που απορρίφθηκε από το Πράσινο Ταμείο. Ενώ προς το τέλος της θητείας της, απεκδυόμενη παντός είδους ευθύνη για την κακή συντήρηση των παιδικών χαρών (σαν να μην ήταν δικό της έργο), ανάρτησε στις εισόδους τους προειδοποιητική πινακίδα «η χρήση της Παιδικής Χαράς γίνεται αποκλειστικά με ευθύνη των γονέων».

Αυτή ήταν η «υπεύθυνη» πολιτική της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής για τις Παιδικές Χαρές, που σήμερα μας εγκαλεί για ολιγωρία και αναποτελεσματικότητα.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να ενημερώσουμε τον Αχαρναϊκό Λαό για τις πρωτοβουλίες μας ώστε να λειτουργήσουν ξανά πιστοποιημένες και με όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές ασφαλείας οι παιδικές χαρές του Δήμου Αχαρνών:

1. Από τους 53 χώρους που παραλάβαμε ως «παιδικές χαρές» από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, μόνο οι 18 εξ αυτών διέθεταν περίφραξη. Οι υπόλοιποι 35 χώροι δεν πληρούσαν καμία προδιαγραφή ασφαλείας, και ήταν ακατάλληλοι για Παιδικές χαρές.

2. Η ολοκλήρωση της καταγραφής και αποτύπωσης των ζημιών από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας, έδειξε ότι η πλειοψηφία τους βρίσκονταν στα όρια της εγκατάλειψης, με όργανα πλημμελώς συντηρημένα και άκρως επικίνδυνα για τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών μας.

3. Η τεχνική υπηρεσία έχει ήδη προβεί στην άμεση επισκευή όσων οργάνων μπορούσαν να επισκευαστούν, ενώ έχουν ήδη αποξηλωθεί και απομακρυνθεί όσα κρίθηκαν ακατάλληλα.

4. Ολοκληρώνονται άμεσα οι μελέτες για την ανακατασκευή των 18 παιδικών χαρών που θα πληρούν τις προϋποθέσεις, με βάση τις προδιαγραφές ασφαλείας.

5. Για τη χρηματοδότηση ανακατασκευής των Παιδικών Χαρών είμαστε σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Αττικής, ενώ αναζητούμε λύσεις από ιδιωτικές πρωτοβουλίες, από κρατικούς φορείς (Πράσινο Ταμείο) ή από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Αχαρνών ζητά την κατανόηση των γονέων για την πρόσκαιρη αναστάτωση, όμως λόγοι ασφάλειας των παιδιών υπαγορεύουν το προσωρινό κλείσιμο των Παιδικών Χαρών στον Δήμο μας.



Στόχος μας, οι Παιδικές Χαρές να επαναλειτουργήσουν άμεσα με πλήρη πιστοποίηση, διασφαλίζοντας και προστατεύοντας την ξενοιασιά της παιδικής ηλικίας.
© Copyright 2019. Theme by www.kassavos.gr - Published By Γιάννης Κασσαβός