Η Εθνική Λυρική Σκηνή στον Δήμο Αχαρνών

 
Μετά το βιωματικό εργαστήρι για την όπερα, με τίτλο "Επόμενη στάση: Όπερα!" το πρόγραμμα "Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος" συνεχίζεται με την παράσταση όπερας "Παλιάτσοι" από την "Όπερα της Βαλίτσας" της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στις 29 Μαΐου στις 21:00 στο ανοιχτό θέατρο "Μίκης Θεοδωράκης στον Λόφο του Προφήτη Ηλία.
Ο ενδιάμεσος σταθμός για το "Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος" ήταν η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αχαρνών όπου η Εθνική Λυρική Σκηνή πραγματοποίησε ένα δίωρο βιωματικό εργαστήρι για την όπερα. Στο εργαστήρι συμμετείχαν έφηβοι και είχε σαν στόχο την γνωριμία τους με το λυρικό θέατρο και την εξοικείωσή τους με την τέχνη του κλασσικού τραγουδιού. Οι εκπαιδευτές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε συνεργασία με έναν διακεκριμένο πιανίστα κι έναν επαγγελματία μονωδό, παρέσυραν τους νέους σε μία γιορτή σύμπραξης των τεχνών, όπως είναι η όπερα.
Επόμενος σταθμός στον Δήμο Αχαρνών για το "Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος" είναι το ανοιχτό θέατρο "Μίκης Θεοδωράκης στον Λόφο του Προφήτη Ηλία.
Στις 29 Μαΐου στις 21:00 στο θέατρο "Μίκης Θεοδωράκης το κοινό του Δήμου Αχαρνών έχει την ευκαιρία να απολαύσει τη σημαντικότερη όπερα του Ρουτζέρο Λεοκναβάλλο "Παλιάτσοι" από την Εθνική Λυρική Σκηνή.
Η είσοδος στην παράσταση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής είναι δωρεάν

"Παλιάτσοι" του Ρουτζέρο Λεονκαβάλλο
Δήμος Αχαρνών, Θέατρο "Μίκης Θεοδωράκης"
Ημερομηνία: 29 Μαΐου 2016
Ώρα έναρξης: 21.00
Είσοδος: Δωρεάν
Με υπέρτιτλους στα ελληνικά

Σκηνοθεσία: Ισίδωρος Σιδέρης
Σκηνικά - Κοστούμια: Γιάννης Κατρανίτσας
Φωτισμοί: Κώστας Μπλουγουράς
Μουσική προετοιμασία - συνοδεία παράστασης: Φρίξος Μόρτζος
Χορογραφία - κινησιολογία: Διονύσης Τσαφταρίδης

Κάνιο: Φίλιππος Μοδινός
Νέντα: Ζένια Αρτζέντη
Τόνιο: Πέτρος Σαλάτας
Μπέππε: Νίκος Στεφάνου
Σίλβιο: Κωστής Ρασιδάκις
Προαιώνιος παλιάτσος: Διονύσης Τσαφταρίδης

Η όπερα του Ρουτζέρο Λεονκαβάλλο, οι Παλιάτσοι μπαίνουν σε βαλίτσα και συνεχίζουν το "Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος", τον περίφημο θεσμό της ΕΛΣ, με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η συγκινητική αυτή όπερα θα παρουσιαστεί σε δεκατρείς δήμους της Αττικής συνοδευμένη από εκπαιδευτικές δράσεις τις οποίες συνδιοργανώνουν η ΕΛΣ και η Future Library με τη συνεργασία και των τοπικών βιβλιοθηκών. Το έργο -σε ποιητικό κείμενο του Λεονκαβάλλο- πραγματεύεται την τραγική ιστορία του επικεφαλής ενός περιπλανώμενου θιάσου της κομέντια ντελ άρτε. Ο Παλιάτσος Κάνιο πρέπει να κάνει το κοινό του να γελάσει, αν και έχει μόλις πληροφορηθεί για την απιστία της Κολομπίνας, την οποία υποδύεται η γυναίκα του, Νέντα. «Ridi Pagliaccio!» τραγουδά στη σπαρακτική του άρια λίγο πριν η όμορφη και ζωηρή Κολομπίνα βρεθεί αντιμέτωπη με την παράφορη ζήλεια του. Τα όρια ανάμεσα στη μυθοπλασία και στην πραγματικότητα αρχίζουν να θολώνουν. Ο εξαγριωμένος και απατημένος Παλιάτσος μαχαιρώνει την άπιστη γυναίκα του και τον εραστή της πάνω στη σκηνή. Συγκλονισμένος αναφωνεί στο ακροατήριο «La commedia è finita!» - "Η παράσταση τελείωσε!".
Η Όπερα της Βαλίτσας ξεκίνησε το 2011 από την Εθνική Λυρική Σκηνή σαν μια καλλιτεχνική δράση που είχε κύριο σκοπό να συναντήσει και να γοητεύσει ένα νέο κοινό, μυώντας το στο μαγικό κόσμο της όπερας και του λυρικού ρεπερτορίου. Οι παραγωγές της Όπερας της Βαλίτσας είναι ευέλικτες και ταξιδεύουν σε απρόσμενους χώρους (πνευματικά κέντρα, μουσεία, βιβλιοθήκες, αρχαιολογικούς χώρους) με τους εξαιρετικούς τραγουδιστές της ΕΛΣ, με συνοδεία ένα πιάνο αντί για ορχήστρα και όλα της τα σκηνικά... μέσα σε μια βαλίτσα. Μετά την τεράστια επιτυχία των προηγούμενων παραγωγών της Όπερας της Βαλίτσας (Τραβιάτα, Μποέμ, Ντον Τζοβάννι, Κάρμεν), η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει τους Παλιάτσους, σε σκηνοθεσία Ισίδωρου Σιδέρη, με τα εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια του Γιάννη Κατρανίτσα και τον Φρίξο Μόρτζο στο πιάνο. Συμμετέχουν νεότεροι και καταξιωμένοι Μονωδοί της ΕΛΣ.


Φωτογραφικό υλικό από την δράση "Επόμενη στάση: Όπερα!"© Copyright 2019. Theme by www.kassavos.gr - Published By Γιάννης Κασσαβός