Επίσκεψη μαζί με τον Έλληνα Δήμαρχο της Γαλλικής Πόλης Φραί, στην Εύξεινη Λέσχη

Επίσκεψη στα γραφεία της Εύξεινης Λέσχης «Καπετάν Ευκλείδης», πραγματοποίησε το απόγευμα της Πέμπτης 15 Απριλίου, ο Έλληνας Δήμαρχος της Γαλλικής πόλης Φραί, Μιλτιάδης Κωνσταντακάτος, συνοδευμένος από τον Γιάννη Κασσαβό και μέλη της Κίνησης «ΑχαρΝΑΙ – Ενεργοί Πολίτες».

Σκοπός της επίσκεψης του Γάλλου Δημάρχου ήταν η συμμετοχή του χορευτικού του «Ευκλείδη», στο φολκλορικό φεστιβάλ που οργανώνεται, κάθε χρόνο, το τριήμερο της Πεντηκοστής, στο Νομό του Μπέλφορ, στον οποίο ανήκει και ο Δήμος του Φραί. Τον Δήμαρχο αλλά και τα μέλη της Κίνησης «ΑχαρΝΑΙ – Ενεργοί Πολίτες» υποδέχτηκαν θερμά ο Πρόεδρος του ΔΣ της Εύξεινης Λέσχης Γιώργος Συρανίδης, ο Αντιπρόεδρος Παύλος Μεσερετζίδης και τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ. Ανοίγοντας την συζήτηση, ο Γιάννης Κασσαβός εξήγησε στον Δήμαρχο την σημασία της Εύξεινης Λέσχης για την πόλη των Αχαρνών και για το Ποντιακό Στοιχείο. «Βρισκόμαστε σε έναν από τους μεγαλύτερους συλλόγους της Αττικής και ίσως τον μεγαλύτερο σε όλο τον Ελληνικό χώρο. Πρόκειται για ένα φορέα που δίνει μάχη για την διατήρηση της παράδοσης. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας πραγματοποιεί εξαιρετικές εκδηλώσεις και διαθέτει πολυάριθμο και καλοδουλεμένο χορευτικό. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι πασχίζει για την διατήρηση των δεσμών ανάμεσα στον ελληνόφωνο πληθυσμό που ζει σήμερα στον Πόντο και στους ποντιακής καταγωγής κατοίκους του Δήμου μας. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, ο Σύλλογος πραγματοποιεί, κάθε χρόνο, ταξίδι στον Πόντο. Είχα την τιμή και την χαρά να συμμετάσχω, πέρσι, σ’ αυτό το ταξίδι και να δω από κοντά την κοιτίδα του Ποντιακού ελληνισμού. Έζησα συγκλονιστικές στιγμές ακούγοντας από το Γιώργο Συρανίδη την ιστορία του Πόντου. Σκοπός της σημερινής παρουσίας μας στην Εύξεινη Λέσχη είναι να προωθήσουμε την συμμετοχή του χορευτικού της στο φολκλορικό φεστιβάλ του Μπέλφορ, μέσω ενός δικού μας ανθρώπου, του Έλληνα Δημάρχου της πόλης Φραί Μιλτιάδη Κωνσταντακάτου τον οποίο συνδέει φιλική σχέση με τον Φιλέλληνα Νομάρχη του Μπέλφορ, Υβ Άκερμαν. Ελπίζω να τα καταφέρουμε, γιατί έχουμε αργήσει να υποβάλουμε την υποψηφιότητά μας. Πάντως, σε περίπτωση που δεν τα καταφέρουμε φέτος, θα συμμετάσχουμε οπωσδήποτε του χρόνου» τόνισε ο Γιάννης Κασσαβός.


Καλωσορίζοντας τον Δήμαρχο και την αντιπροσωπεία της Κίνησης «ΑχαρΝΑΙ – Ενεργοί Πολίτες» ο Πρόεδρος του ΔΣ του «Ευκλείδη» Γιώργος Συρανίδης τόνισε ότι ο Σύλλογος υποδέχεται με μεγάλη χαρά τον ξενιτεμένο Δήμαρχο της Γαλλικής πόλης Φραί και τον Γιάννη Κασσαβό με την παράταξη του. «Ξέρω ότι όσοι έχουν ζήσει στην ξενητιά, όπως εσείς και εμείς, αγαπάνε περισσότερο την μητέρα πατρίδα, τόνισε απευθυνόμενος στον Μιλτιάδη Κωνσταντακάτο ο Γιώργος Συρανίδης. «Είμαστε σήμερα στην Ελλάδα 2,5 εκατομμύρια Έλληνες Ποντιακής καταγωγής, με κοινή ταυτότητα την επέτειο της 19ης Μαΐου. Γιατί η Επέτειος της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού είναι αυτή που προσδιορίζει ποιοι είμαστε, από που είμαστε και τι διεκδικούμε» πρόσθεσε ο Γιώργος Συρανίδης, ο οποίος θύμισε στον Μιλτιάδη Κωνσταντακάτο την εθνική υπόθεση της Διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας. «Η υπόθεση μας κερδίζει έδαφος μετά την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων και των Ποντίων στη Σουηδία. Ωστόσο, έχουμε πολύ δρόμο ακόμα και πρέπει να θέτουμε το θέμα, σε κάθε ευκαιρία, σε όλα τα διεθνή φόρα» κατέληξε ο Γιώργος Συρανίδης, ο οποίος, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ, πρόσφεραν στον Μιλτιάδη Κωνσταντακάτο βιβλία που αφορούν στην Γενοκτονία, διάφορα αναμνηστικά και το έμβλημα της Δημοκρατίας του Πόντου.

Απαντώντας ο Μιλτιάδης Κωνσταντακάτος εξέφρασε την συγκίνησή του για την θερμή υποδοχή των μελών του Συλλόγου. « Είμαι Έλληνας πρώτης γενιάς και ζω τριάντα χρόνια στην Γαλλία. Αυτό που θέλω είναι να δείξω στους Γάλλους συμπολίτες μου ποια είναι η πατρίδα μου. Θαυμάζω τον δυναμισμό των ποντιακών χορών ο οποίος αντικατοπτρίζει και το δυναμισμό του ποντιακού στοιχείου. Μετά από υπόδειξη του φίλου μου του Γιάννη Κασσαβού επισκεφτήκαμε το Σύλλογο σας με στόχο να συμμετάσχει το χορευτικό σας στην Γαλλία. Θα ήμουν πολύ ευχαριστημένος αν εμφανιζόταν στο φεστιβάλ που διοργανώνουμε στο νομό του Μπέλφορ. Πιστεύω στην πολιτιστική συνεργασία γιατί καλλιεργεί την επαφή ανάμεσα στους λαούς της Ευρώπης. Έχουμε υποχρέωση να συμβάλουμε στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στους λαούς, για να διασφαλίσουμε ένα ειρηνικό μέλλον για την Ευρώπη. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα τελευταία εξήντα χρόνια είναι μια μοναδική περίοδος στην ιστορία της Ηπείρου μας, που έχει επί αιώνες αποτελέσει πεδίο πολύχρονων και πολύνεκρων πολέμων. Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι στον πολιτιστικό τομέα η Ελλάδα έδωσε και έχει πολλά ακόμα να δώσει στην Ευρώπη» κατέληξε ο Έλληνας Δήμαρχος της Γαλλικής Πόλης Φραί.
© Copyright 2019. Theme by www.kassavos.gr - Published By Γιάννης Κασσαβός