Παρέμβαση του Γιάννη Κασσαβού και των Ενεργών Πολιτών στο Δασαρχείο, για να επιτραπεί ξανά ο παραθερισμός στο Παλαιοχώρι της Πάρνηθας

Nα επιτραπεί στους δημότες να παραθερίζουν στο Παλαιοχώρι της Πάρνηθας, όπως έκαναν οι γονείς και οι παππούδες τους, ζήτησαν από το Δασάρχη της Πάρνηθας ο Υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Κασσαβός και ομάδα υποψηφίων Δημοτικών Συμβούλων της παράταξής του, που κατάγεται από το Κεντρικό Μενίδι. Οι υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι εξήγησαν στο Δασάρχη, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του στις αρχές του 2008, ότι ο παραθερισμός στο Παλαιοχώρι αποτελεί πατροπαράδοτη συνήθεια των Μενιδιατών, οι οποίοι διατηρούν με την Πάρνηθα μια ιδιαίτερη ψυχολογική σχέση. Πρόσθεσαν ακόμα ότι οι παραθεριστές όχι μόνο δεν αποτελούν κίνδυνο για το Δρυμό, αλλά, παραδοσιακά, το προστατεύουν με τη φυσική τους παρουσία αλλά και με διάφορα μικροέργα ή παρεμβάσεις.
Yπογράμμισαν ακόμα ότι μέχρι και το καλοκαίρι του 2006, οι Αχαρνείς εξακολουθούσαν να παραθερίζουν και ότι η πρακτική αυτή εγκαταλείφθηκε μετά την πυρκαγιά του 2007, επειδή κάηκε το Παλαιοχώρι, αλλά και οι υποστηρικτικές εγκαταστάσεις που είχαν με τα χρόνια δημιουργηθεί, όπως λόγου χάρη ο χώρος εστίασης, η ψησταριά κλπ.

Από την πλευρά του ο Δασάρχης τόνισε ότι παρόλο που από τότε που υπηρετεί στο Δασαρχείο, ο παραθερισμός έχει διακοπεί, γνωρίζει αφενός την πατρογονική συνήθεια των Αχαρνέων και αφετέρου την ανοχή του Δασαρχείου στο εθιμικό δίκαιο που έχει, με τα χρόνια, δημιουργηθεί. Γνωστοποίησε επίσης, ότι στο πλαίσιο αυτού του εθιμικού δικαίου, η υπηρεσία θα δείξει ανοχή και δεν θα παρεμποδίσει την εγκατάσταση αντίσκηνων και τροχόσπιτων στο Παλαιοχώρι. Διευκρίνησε όμως ότι προϋπόθεση αποτελεί ο σεβασμός στις κείμενες διατάξεις για την προστασία του Εθνικού Δρυμού. Ο Δασάρχης επέστησε την προσοχή των συνομιλητών του στην αποφυγή της πυρκαγιάς αλλά και στην ανέγερση κάθε είδους κατασκευής ή παραπήγματος.

Μάλιστα παρά την πίεση που δέχθηκε από το Γιάννη Κασσαβό και τα μέλη της παράταξής του να δείξει ανοχή το Δασαρχείο για την αποκατάσταση των κατασκευών που κάηκαν από την πυρκαγιά, παρέμεινε αμετάπειστος. Αντιμετώπισε βέβαια με χαμόγελο κατανόησης την ιστορική αναδρομή που έκανε, με το δικό του, ανεπανάληπτο τρόπο, ο ηλικιωμένος Μενιδιάτης μπαρμπα Βαγγέλης Ντάσης, όμως επέμεινε στις θέσεις του. Παρά το φιλικό κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση ο Δασάρχης απέφυγε να δεσμευθεί ότι θα δώσει τη συγκατάθεσή του για την ηλεκτροδότηση του χώρου της κατασκήνωσης, προϋπόθεση που οι συνομιλητές του θεώρησαν αναγκαία. Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της συνάντησης, ο Γιάννης Κασσαβός είπε ότι είναι κατ΄ αρχήν θετικά, αφού το Δασαρχείο αναγνωρίζει και σέβεται την πατροπαράδοτη συνήθεια των Αχαρνέων. Πρόσθεσε όμως ότι θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια, ώστε να εξασφαλισθούν οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις για παραθερισμό. «Στις προϋποθέσεις αυτές περιλαμβάνεται η ηλεκτροδότηση του χώρου και η ανοικοδόμηση με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον των υποστηρικτικών εγκαταστάσεων. Το σημαντικό είναι ότι η αρμόδια επιτροπή της παράταξής μας επανέφερε στην επικαιρότητα το μεγάλο αυτό θέμα. Στο επόμενο διάστημα θα έχουμε την ευκαιρία να θεμελιώσουμε νομικά τα επιχειρήματά μας και θα επανέλθουμε δριμύτεροι.

Ο σκοπός μας είναι να ζωντανέψουμε τις μνήμες των Αχαρνέων και ιδίως των ηλικιωμένων, αλλά και να φέρουμε τα παιδιά μας στην Πάρνηθα. Έχουμε ηθικό χρέος να το πράξουμε και για το λόγο αυτό ευχαριστώ θερμά τα μέλη της παράταξής μας Βαγγέλη Ζάχαρη, Γιάννη Ντάση, Μπάμπη Ζάχαρη, Ελένη Δημητρέση, Τέλη Μερκουριάδη, Γιώργο Χειλετζάρη, Δημήτρη Σκληρό και Φάνη Νίκα που στρατεύθηκαν στη μεγάλη, από ηθικής απόψεως, αυτή υπόθεση. Είμαι βέβαιος ότι με την επιμονή και την επιμονή μας θα φτάσουμε στην τελική δικαίωση», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Κασσαβός.

© Copyright 2019. Theme by www.kassavos.gr - Published By Γιάννης Κασσαβός