Άτομα με Αναπηρία - Η ενημέρωση ¨γεννά¨ τον σεβασμό...

του Βασίλη Οικονόμου
"Υπάρχουν στιγμές που ευελπιστείς ότι το όνειρο θα γίνει πραγματικότητα και θα σου δοθεί η δύναμη για το επόμενο βήμα... Τι γίνεται όμως όταν απουσιάζει το δικαίωμα;" Ο λόγος βέβαια για τη μη έμπρακτη παραχώρηση δικαιωμάτων και την απουσία σεβασμού απέναντι στα άτομα με Αναπηρία. Στην Ελλάδα άργησε πάρα πολύ σε νομοθετικό επίπεδο να καταγραφεί η ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία. Όλα αυτά όμως εφαρμόζονται; Ποια είναι η στάση μας ως πολίτες αλλά κυρίως ως δημότες σ’ ένα δήμο που τα ΑμεΑ ξεπερνούν το 10% του πληθυσμού ;
Πολλοί ίσως δεν γνωρίζουν ότι με την πρόσφατη αναθεώρηση του Συντάγματος καθιερώθηκε ο όρος «άτομα με αναπηρίες» (ΑμεΑ) αντί του έως τότε χρησιμοποιούμενου όρου (από το 1982) «άτομα με ειδικές ανάγκες» (ΑμΕΑ). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σε πολλές συζητήσεις σε νοικοκυριά ή και σε δημόσιους χώρους να απαξιώνονται αυτοί που χρησιμοποιούν την νέα ορολογία. Τελικά όμως δεν είναι το όνομα (αναπηρία) που προσβάλλει τα ¨ήθη¨ αλλά η προσωπική μας στάση και η έλλειψη σεβασμού που δείχνουμε απέναντι στα άτομα αυτά.
Βέβαια, αν κάποιος ερωτηθεί για τη δική του συμπεριφορά απέναντι στα ΑμεΑ θα ισχυριστεί ότι δίνει την κατάλληλη ¨βοήθεια¨ ανάλογα με την περίσταση και δείχνει ¨φροντίδα¨, δυο λέξεις εύηχες για τα αυτιά μας. Μήπως με τον τρόπο αυτό ερχόμαστε πιο κοντά σε αυτό που ονομάζεται ¨οίκτος¨; Αυτό λοιπόν εισπράττουν τα ΑμεΑ και θεωρούν ότι α) εξαρτώνται άμεσα από τρίτους, γεγονός που τους απομακρύνει από την ανεξάρτητη διαβίωση β) μειονεκτούν απέναντι στους ¨υγιείς¨ πολίτες.

Ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Αχαρνών, ως Ενεργός Πολίτης αλλά και ως άτομο με αναπηρία θέλω να παλέψω για την εξασφάλιση της ομαλής πρόσβασης των ΑμεΑ τόσο στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον όσο και στην πληροφόρηση και στην επικοινωνία. Πώς γίνεται αυτό; α) Με την ενημέρωση όλων των δημοτών για θέματα προσβασιμότητας που θα έχει ως αποτέλεσμα το σεβασμό και την κοινωνική αναγνώριση των συμπολιτών τους με Αναπηρία και β) με την ενημέρωση των Αμεα του δήμου μας για τα δικαιώματα που τους παραχωρεί η Πολιτεία που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας.
Η πολιτισμική αναβάθμιση και η προβολή του τόπου των Αχαρνών μπορεί να επέλθει και με την πρότυπη εφαρμογή των σχετικών διατάξεων και νόμων που προβλέπει η Πολιτεία για τα ΑμεΑ.


Βασίλης Οικονόμου
Αρχαιολόγος - Ηθοποιός ΑμεΑ
© Copyright 2019. Theme by www.kassavos.gr - Published By Γιάννης Κασσαβός