5μελή και 15μελή τμήματα σχολείων : εκπροσώπηση μαθητών ή προβληματική αντανάκλαση της κοινωνίας;

της Σωτηρίας Κεχρή
Κάθε χρόνο διεξάγονται στα σχολεία οι εκλογές για τα 5μελή και τα 15μελή τμήματα. Όπως είναι γνωστό, κάθε μαθητής έχει τη δυνατότητα υποψηφιότητας και ψήφου. Ο θεσμός παρουσιάζει πολύ ενδιαφέρον και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σαν μέσο διαπαιδαγώγησης, σαν μέθοδος αξιοποίησης δυναμικού του σχολείου και
κινητοποίησης των μαθητών. Ο έως σήμερα ρόλος των τμημάτων εκπροσώπησης των τάξεων και του σχολείου περιορίζεται, στις περισσότερες περιπτώσεις στη διεξαγωγή ψηφοφορίας για τις καταλήψεις (που –εθιμοτυπικά άρχισαν και φέτος στα σχολεία) και στη διεκδίκηση των εκδρομών.

Δεν έχουν λείψει, εξάλλου, κρούσματα εξαπάτησης των μαθητών από τους εκπροσώπους τους, με νοθεία της εκλογικής διαδικασίας και υπερχρέωση αντικειμένων προς όφελος του δεκαπενταμελούς. Οι μαθητικές εκλογές είναι ένας σπουδαίος θεσμός που δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να αξιολογήσουν και να αξιολογηθούν, να αποκτήσουν συλλογική σκέψη, να αναλάβουν ευθύνες, να πάρουν πρωτοβουλίες, να λειτουργήσουν σε ομάδα, να αξιοποιήσουν τις δημιουργικές δυνάμεις και να παράξουν έργο. Φαίνεται πως – με τη συνενοχή όλων μας- και αυτός ο θεσμός, όπως σχεδόν όλοι, έχει υποτιμηθεί και διαβρωθεί.

Πώς μπορεί να βοηθήσει ο δήμος; Με στόχο την κινητοποίηση των μαθητών και με τη συνδρομή της εκπαιδευτικής ομάδας και των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, αλλά και των οικογενειών, ο δήμος μπορεί να διεξάγει διαγωνισμούς με πολλά θέματα και να βραβεύει τα σχολεία με την καλύτερη επίδοση. Τα βραβεία μπορεί να είναι εκδρομές, εξοπλισμός για τις αθλητικές εγκαταστάσεις, διοργάνωση εκδηλώσεων, τεχνολογικός εξοπλισμός κτλ.

Οι διαγωνισμοί θα έχουν στόχο πάντα την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση των μαθητών. Περιλαμβάνονται : έκθεση ζωγραφικής, φωτογραφίας και βιβλίου, δημιουργία σχολικής εφημερίδας, οργάνωση δανειστικής βιβλιοθήκης, οργάνωση ανακύκλωσης, ανάδειξη του σχολικού κτιρίου με ζωγραφιές και φυτά, φύτευση δέντρων και φυτών, διακόσμηση και καθαριότητα αιθουσών, αθλητικές επιδείξεις και αγώνες, ομάδα χορού, διοργάνωση εράνων με στόχο τη συγκέντρωση ρούχων ή αγαθών για τους άπορους – άστεγους συνδημότες μας, ομαδική
έρευνα και παρουσίαση θεμάτων κοινωνικού περιεχομένου.

Οι ιδέες είναι πολλές.

Η ανταπόκριση σε μία οργανωμένη και εύστοχη πρωτοβουλία αδιαμφισβήτητη. Μπορούμε να μετατρέψουμε το σχολείο, που έως σήμερα είναι η μικρογραφία του κακού εαυτούμας, σε θεσμό προαγωγής ευαισθητοποιημένων, ενεργών, ικανών και ευαίσθητων πολιτών, σε αυτό που πραγματικά αξίζει στον τόπο μας.
© Copyright 2019. Theme by www.kassavos.gr - Published By Γιάννης Κασσαβός