Συνέντευξη του Δημάρχου Αχαρνών στην Εφημ. ΑΧΑΡΝΑΪΚΗ

Συνέντευξη του Δημάρχου Αχαρνών Γιάννη Κασσαβού στην Εφημερίδα ΑΧΑΡΝΑΪΚΗ (φύλλο 209, Κυριακή 6/1/2019)
Γιάννης Κασσαβός: Το 2019 είναι μια χρονιά γεμάτη ελπίδες που αγωνίζομαι για να πραγματοποιηθούν.



Α: Δήμαρχε το 2019 τι θα φέρει στο Δήμο Αχαρνών;
Γ.Κ.: Το 2019 είναι μια χρονιά γεμάτη ελπίδες. Ελπίδες για την Ελλάδα που μοιάζει να εξέρχεται της κρίσης, ελπίδες για τις Αχαρνές που έβαλαν το θεμέλιο λίθο για να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος, τα χαμένα χρόνια.

Στις αρχές του 2019 ολοκληρώνονται έργα και παρεμβάσεις που βελτιώνουν τη καθημερινή ζωή των δημοτών. Κυρίως ολοκληρώνεται η ανατροπή ενός καθεστώτος που βρήκαμε το 2014 και δώσαμε μάχη ζωής για να το ανατρέψουμε. Το 2019 κλείνουμε οριστικά το δρόμο στη παλινόρθωση της κυριαρχίας των εκπροσώπων της αδιαφορίας και της ανικανότητας που βύθισαν στη μιζέρια τις Αχαρνές.

Α: Ποιο ήταν το καθεστώς που ανατρέψατε με την εκλογή σας;
Γ.Κ.: Το 2014 παρέλαβα ένα Δήμο διχασμένο, διαλυμένο, πολιτικά, κοινωνικά, διοικητικά και οικονομικά. Και μια κουλτούρα μιζέριας, ηττοπάθειας από τους προκατόχους μου, μια μηδενιστική λογική.
Το «παλαιό Δήμο Αχαρνών» ένα Δήμο της απομόνωσης και της ανυποληψίας στη κεντρική διοίκηση βρήκε ο Κασσαβός και μαζί του δεκάδες αντιξοότητες. Αυτό το “παλαιό” με τη κουλτούρα του “δεν βαριέσαι“. Αυτή τη κουλτούρα και τα αποτελέσματά της ανατρέψαμε.

Το Δήμο Αχαρνών τον κυβέρνησαν κάποιοι αδιάφοροι, κάποιοι που δεν ήξεραν, αλλά όλοι τον χρέωσαν εκατομμύρια. Που δανείστηκαν για απροσδιόριστους λόγους. Που εγκατέλειψαν το Δήμο στη τύχη του. Που έφεραν την τρόικα, το Παρατηρητήριο του Υπουργείου.

Ίσως οι πολίτες δεν το γνωρίζουν αλλά με τα οικονομικά δεδομένα των δανείων και των χρεών το Υπουργείο Εσωτερικών έθεσε το Δήμο το 2015 σε επιτήρηση.

Α: Τι σημαίνει για το Δήμο η επιτήρηση από το Παρατηρητήριο του Υπουργείου;
Γ.Κ.: Η επιτήρηση του Παρατηρητηρίου εφαρμόζεται από το Υπουργείο ως ποινή όταν τα οικονομικά σου στοιχεία έχουν οδηγήσει το Δήμο σε πτώχευση και όταν οι ισολογισμοί σειράς ετών δεν είναι ακριβής και πλασματικοί.

Από την ώρα που μπεις σε επιτήρηση ως Δήμος σημαίνει ότι για κάθε ευρώ που δαπανάς ελέγχεσαι διπλά και τριπλά. Και αυτό φυσικά δεν είναι κακό. Αλλά το δυσάρεστο που σου δένει τα χέρια είναι ότι είσαι υποχρεωμένος πριν δαπανήσεις για έργα και δράσεις του Δήμου να ξοφλάς τα χρέη και τα δάνεια.

Το 2014 έλειπαν από το Ταμείο του Δήμου 10.270.905,31 €. Εάν προσθέσετε τα δάνεια 47.800.000€, της περιόδου 2003-2006, τα δάνεια 29.900.000€, της περιόδου 2007-2010 και 4.800.000€, της περιόδου 2011-2014 για την επιμήκυνση τους, φτάνουμε σχεδόν στα 100 εκ ευρώ.

Από το 2014 πληρώσαμε σε δόσεις δανείων και τοκοχρεολύσια για να μην μας βάλουν λουκέτο 14.007.000,00€ σε χρέη 19.848.744,65€ και άλλα 2.500.000€ για να αποφύγουμε κατασχέσεις στην περιουσία του Δήμου.

Αυτό το Δήμο παρέλαβα. Και με την υποχρέωση πριν από κάθε έργο και πρόταση χρηματοδότησης να νοικοκυρέψω τα οικονομικά και να εξοφλώ τα χρέη.

Α: Δηλαδή παρότι εσείς γνωρίζεται τα αυτοδιοικητικά θέματα, έχετε εμπειρία στην αυτοδιοίκηση, υπήρξαν ανυπέρβλητα προβλήματα, σας είχαν δέσει τα χέρια;
Γ.Κ.:
Ανυπέρβλητα εμπόδια δεν υπάρχουν. Απλά χρειάζεται χρόνος για να ξεπεραστούν. Παρέλαβα έναν Δήμο που δεν ήξερε να διεκδικεί, να συντάξει μελέτες και προτάσεις, να παίρνει χρηματοδοτήσεις. Και μια κουλτούρα ηττοπάθειας. Και μια κεντρική διοίκηση που δεν μας υπολόγιζε. Τόσο η κεντρική διοίκηση όσο και οι κυβερνώντες είχαν μάθει να μην μας παίρνουν στα σοβαρά. Δεν μας υπολόγιζαν.

Αναλογιστείτε ότι οι συνολικές χρηματοδοτήσεις έργων την περίοδο 2010-2014 δεν ξεπέρασαν τις 500 χιλ ευρώ, ενώ από το 2014 έως σήμερα διεκδικήσαμε και πετύχαμε χρηματοδότηση έργων αξίας περισσότερο από 16 εκ ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνονται τα αντιπλημμυρικά.

Αλλά η ανικανότητα ή η αδιαφορία είχε ως αποτέλεσμα και το να μην μας λογαριάζουν. Γι αυτό κάποιοι κάποτε μας χρησιμοποίησαν σαν την πίσω αυλή της Αττικής. Και πέταξαν εδώ κάθε λογής "σκουπίδια" που τους βόλευαν.

Γιατί ελάτε εσείς να μου εξηγήσετε πως είναι δυνατόν όλη η παραβατικότητα και η εγκληματικότητα να έχει συσσωρευτεί στις Αχαρνές. Ας μας εξηγήσουν πως είναι δυνατόν στο Δήμο που η Ελληνική Αστυνομία έχει τη Σχολή της να μην αισθάνονται οι δημότες ασφαλείς.


Α: Και πως ανατρέψατε αυτό καθεστώς, όπως το αποκαλείτε, τι κάνατε ως Δήμαρχος;
Γ.Κ.: Η ανασυγκρότηση του Δήμου άρχισε με την ενεργοποίηση δύο παράλληλων διαδικασιών. Από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας αρχίσαμε την κατά μέτωπο επίθεση στις εσωτερικές, τις ενδογενείς αιτίες της δυσλειτουργίας, της κρίσης. Οι καλοί υπάλληλοι του Δήμου εγκλωβισμένοι σε μια κακή διοίκηση ασφυκτιούσαν και υπέφεραν.

Αλλά από την πρώτη ημέρα αρχίσαμε και τη δεύτερη που ήταν να αντιμετωπίσουμε τις εξωτερικές αιτίες, την αδιαφορία της κεντρικής διοίκησης για τις Αχαρνές. Μια αδιαφορία που οφειλόταν και στην ανικανότητα του Δήμου να τεκμηριώσουν προτάσεις ώριμες για χρηματοδοτήσεις έργων και παρεμβάσεων.

Το δικό μας σχέδιο ήταν απλό, συγκεκριμένο, ρεαλιστικό, διότι ξεκινάει από μια ρεαλιστική διάγνωση της πραγματικότητας. Κυρίως όμως ήταν ρεαλιστικό γιατί ήταν ανατρεπτικό. Μόνος ρεαλισμός η ανατροπή μιας νοοτροπίας που ήθελε το Δήμο στην ανυποληψία του και τους δημότες ανήμπορους στην μίζερη καθημερινότητα,

Α: Και τι πετύχατε Δήμαρχε στα 4 χρόνια;
Γ.Κ.: Από το 2014 έως σήμερα υλοποιούμε ή ολοκληρώσαμε έργα ύψους 16.361.000,00€. Την περίοδο 2010 -2014 ο προϋπολογισμός έργων ήταν μόλις 500.000,00 € και την περίοδο 2006-2010 ήταν 2.067.612,00 €.

Όταν σε χρηματοδοτούν για έργα σημαίνει πρώτον ότι έχεις νοικοκυρέψει τα οικονομικά σου και δεύτερον ότι σε εμπιστεύονται. Τεκμηριωμένες προτάσεις και Μελέτες για χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής, το ΠΕΠ Αττικής, το Πράσινο Ταμείο, από Ευρωπαϊκά Προγράμματα και από κάθε διαθέσιμο φορέα χρηματοδότησης.

Γι’ αυτό λέω και ξαναλέω ότι ξεκινήσαμε υπό το μηδέν και είμαστε στο 6 με άριστα το δέκα. Αλλά τώρα περπατάμε στο ίσιωμα και όχι στην ανηφόρα. Επισκευές σε σχολικές μονάδες, συντηρήσεις οδών, κατασκευή και συντήρηση παιδικών χαρών, κατασκευές έργων αποχέτευσης και διευθέτησης ομβρίων είναι μερικές από τις παρεμβάσεις μας.

Αλλά και 1.424.120 € για Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Φαρμακείο και σχεδόν 2.000.000 € για επισκευή σχολείων και παιδικών χαρών. Και μια και λέμε Επίσης τα αντιπλημμυρικά έργα και η οριστική ένταξη και έναρξη κατασκευής τους των ρεμάτων Καναπίτσα και Εσχατέα συνολικού προϋπολογισμού που ξεπερνά τα 100 εκ. Ευρώ.

Α: Παρ’ όλα αυτά δέχεστε σκληρή κριτική από τους αντιπάλους σας ότι το έργο της θητείας σας είναι "μικρό";
Γ.Κ.:
Εντάξει κατανοώ την αγωνία των υποψηφίων καθώς και το γεγονός ότι έχουν φιλοδοξίες. Παρ' όλα αυτά πρέπει όμως ότι λένε να το τεκμηριώνουν και φυσικά να τηρούν τους κανόνες τις ευπρέπειας και της ευγένειας. Αυτό το ήθος και το ύφος να είστε σίγουροι ότι θα το διαφυλάξω.

Όμως μια που το έφερε η κουβέντα ας μας πουν σημερινοί μου αντίπαλοι που διετέλεσαν σε Δήμο & Νομαρχία σε θέσεις ευθύνης τι έκαναν για να μην κινδυνεύουν οι περιουσίες και ζωές των πολιτών στο Μενίδι όλα αυτά τα χρόνια. Γιατί όλοι γνωριζόμαστε και όλοι έχουμε πεπραγμένα, εμείς και οι συνεργάτες μας.

Α: Και οι στόχοι σας για τη νέα τετραετία, ποιοι είναι επιγραμματικά;
Γ.Κ.: Δουλεύουμε για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορεί και πρέπει να έχουν οι Αχαρνές στη Βόρειο Αττική ιδιαίτερα στους τομείς του πολιτισμού, της οικονομίας και του περιβάλλοντος. Η τοπική ανάπτυξη με τη βιομηχανία και τη βιοτεχνία που θα δώσουν δουλειές είναι πρωταρχικό μας μέλημα. Η ποιότητα ζωής, η καθημερινότητα του δημότη. Δρόμοι, καθαριότητα, πεζοδρόμια, χώροι πρασίνου είναι θέματα προτεραιότητας.

Το σημαντικό είναι ότι τώρα μπορούμε να βάλουμε υψηλούς στόχους και να τους πετύχουμε. Γιατί τώρα έχουμε δώσει δείγματα γραφής ότι μπορούμε να έχουμε διαφάνεια στα οικονομικά μας, να ξοφλάμε τα δανεικά και τα χρέη και άρα να μας χρηματοδοτούν προτάσεις και να διαθέσουμε πόρους για την ανάπτυξη και την υποστήριξη των αδύναμων.

Γιατί τώρα μας εμπιστεύονται, μας υπολογίζουν. Είμαστε ένας Δήμος που έχει και το φυσικό πλούτο, και την έκταση, και το πληθυσμό και τις δυνατότητες να πάρει αυτά που του ανήκουν, που δικαιούται. Τώρα τρέχουμε και γι’ αυτό εάν δεν ανακοπεί η πορεία θα προλάβουμε.

Α: Μπορεί κ. Δήμαρχε να ανακοπεί αυτή η πορεία του Δήμου όπως την περιγράφεται;
Γ.Κ.: Αυτό ακριβώς είναι το δίλημμα των εκλογών του Μαΐου. Εάν θα επιτρέψουμε να ανακοπεί αυτή η πορεία. Εάν θα διαψευστούν οι ελπίδες μας ότι τώρα που μάθαμε να περηφανευόμαστε για τις Αχαρνές, να διεκδικούμε και να πετυχαίνουμε, μπορούμε να φτιάξουμε μια καλύτερη γειτονιά, έναν καλύτερο Δήμο αντάξιο των προσδοκιών μας.

Σήμερα ορισμένοι θέλουν να κινηθούμε με ταχύτητα προς τα πίσω. Την ώρα που για πρώτη φορά ο Δήμος κάνει, έστω και δειλά, βήματα προς τα εμπρός. Όσοι έχασαν τον ύπνο τους με τον Κασσαβό, όσοι δεν βρήκαν χώρο για τα συμφέροντά τους συντάσσονται με τις δυνάμεις του χθες που αμύνονται.

Εμφανίζονται "νέοι" δημοτικοί συνδυασμοί και υποψήφιοι Δήμαρχοι με υποβολείς τους χθεσινούς υπεύθυνους. Αλλά και υποψήφιοι που όταν μπορούσαν αδιαφόρησαν, για να μην ενοχλήσουν κατεστημένα συμφέροντα.

Αυτό το χτες, της παρακμής και της μιζέριας δίνει τον υπέρ πάντων αγώνα για να επαναφορά. Γιατί ξέρει ότι στις εκλογές του Μαΐου είναι η οριστική μάχη. Ξέρουν ότι είναι η τελευταία ευκαιρία τους να επανέλθουν. Γνωρίζουν ότι εάν χάσουν θα χάσουν για πάντα, θα έχουμε γλιτώσει από αυτούς και τη νοοτροπία τους

Α: Εσείς ελπίζετε ότι θα κερδίσετε και πάλι το Δήμο;
Γ.Κ.: Η ελπίδα είναι να μην επιστρέψουμε στο χτες. Να γυρίσουμε σελίδα οριστικά, να πάμε μπροστά. Εμείς τραβήξαμε μια γραμμή και είπαμε έως εδώ και μη παρέκει. Εγώ έκανα ότι θα έπραττε κάθε πολίτης αυτού του τόπου που θα του δινόταν η ευκαιρία να αλλάξει το τόπο του.

Γιατί είμαι ένας από τους πολλούς. Βιοπαλαιστής της από τις γειτονιές του Δήμου που εδώ μένω εδώ μεγάλωσα την οικογένειά μου και αντιμετωπίζω τα ίδια προβλήματα με τους υπόλοιπους συνδημότες. Και ο δρόμος από το δικό μου σπίτι έχει λακκούβες. Κατανοώ λοιπόν και τις ανάγκες και τη δύσκολη καθημερινότητα στις Αχαρνές. Γι αυτό έδωσα και δίνω τη μάχη.

Το θέμα είναι οι πολίτες να φυλάξουν την ελπίδα και να την πραγματοποιήσουν. Το 2014 βρήκα μόνο απειλές που αντιμετωπίσαμε και φτιάξαμε ευκαιρίες που αξιοποιήσαμε. Τώρα οι ευκαιρίες θα περισσεύουν και πρέπει να τις αξιοποιήσουμε.

Εμείς θα τις αξιοποιήσουμε με βεβαιότητα και επωφελώς για τους πολλούς, για όλους, για τους αδύναμους. Καλή χρονιά λοιπόν με τα μάτια ανοικτά για να συνεχίσουμε να βλέπουμε με ελπίδα την επόμενη μέρα στο Δήμο Αχαρνών.


© Copyright 2019. Theme by www.kassavos.gr - Published By Γιάννης Κασσαβός