Περιμένοντας τις βροχές

του Χαράλαμπου Ζάχαρη
Άρθρο που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα Νέοι Στόχοι στο φύλλο της Πέμπτης 9 Σεπτεμβρίου
Σε λίγο καιρό, όταν θα μπούμε για τα καλά στο Φθινόπωρο, κάποιοι θα περιμένουν με τρόμο τα πρωτοβρόχια. Ο Δήμος μας, καταλαμβάνει μία από τις υψηλότερες θέσεις στον κίνδυνο πλημμυρών. Το κεντρικό Μενίδι, ο Κόκκινος Μύλος, οι κάτω Αχαρνές, η Αγία Παρασκευή και άλλες περιοχές, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή κινδύνου, μετά από κάθε νεροποντή. Οι λόγοι που καθιστούν τον Δήμο μας τόσο ευάλωτο στις πλημμύρες, είναι πολλοί. Σίγουρα, η γειτνίαση με τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας, δημιουργεί ένα πρόβλημα, λόγω του μεγάλου όγκου όμβριων υδάτων που οδεύουν προς την πόλη μας. Ένας άλλος λόγος, είναι η χείριστη, μέχρι τώρα, διαχείριση των ρεμάτων της περιοχής μας. Η αυθαίρετη δόμηση, αλλά και οι μη επικαιροποιημένες υδραυλικές μελέτες που κατά καιρούς έχει εκπονήσει ο Δήμος, καθώς και ο πρόχειρος σε αρκετές περιπτώσεις, ρυμοτομικός σχεδιασμός, οδηγούν σε κλείσιμο των ρεμάτων, χωρίς πρόβλεψη για τη διευθέτηση αυτών ή τη δημιουργία κατάλληλων τεχνικών έργων συλλογής των όμβριων υδάτων.
Προσπάθειες μικρής κλίμακας, όπως το πρόγραμμα RAINDROP, ενός πιλοτικού έργου μικρής εμβέλειας, δεν μπορούν να δώσουν λύση στο τεράστιο αυτό πρόβλημα. Επιβάλλεται να υπάρξει οργανωμένη αντιμετώπιση του θέματος και όχι αποσπασματικές λύσεις τοπικού χαρακτήρα. Σίγουρα η πολυπλοκότητα του θέματος «όμβρια ύδατα και αντιπλημμυρικά έργα» είναι μεγάλη. Χρειάζεται τόσο πολιτική βούληση, όσο και τεχνική και επιστημονική επάρκεια των μελετητών και κατασκευαστών των έργων, έτσι ώστε αυτά να λειτουργήσουν προς όφελος των πολιτών.

Η επιτροπή Τεχνικών Έργων και Υποδομών της παράταξής μας, σε συνεργασία με άριστους επιστήμονες και Πανεπιστημιακούς καθηγητές, εκπονεί μελέτες και έχει καταστρώσει σχέδια, τα οποία μπορούν να λύσουν το πρόβλημα της αποχέτευσης των ομβρίων υδάτων. Στόχος μας είναι να υλοποιήσουμε όλα αυτά, τα οποία είναι επιστημονικώς τεκμηριωμένα και άμεσα εφαρμόσιμα. Δεν υπάρχει περιθώριο για άλλο χαμένο χρόνο. Η πόλη έχει ανάγκη από άμεσες επεμβάσεις. Εμείς είμαστε έτοιμοι να ενεργήσουμε για όφελος των παιδιών μας και των συμπολιτών μας. Γιατί, όπως έχουμε ξαναπεί, οι κάτοικοι της πόλης των Αχαρνών αξίζουν περισσότερα.

© Copyright 2019. Theme by www.kassavos.gr - Published By Γιάννης Κασσαβός