Με λαμπρότητα εορτάστηκε η επέτειος της 25ης Μαρτίου


Παρά τον βροχερό καιρό που στάθηκε εμπόδιο για την πραγματοποίηση της μαθητικής παρέλασης ανήμερα της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου, το υπόλοιπο πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε κανονικά. Με κάθε λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε η επίσημη δοξολογία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Βλασίου και η προγραμματισμένη κατάθεση στεφάνων.

Ο Πρόεδρος της ΙΛΕΑ κ. Γιώργος Φυτάς εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας παρουσία του Δημάρχου Αχαρνών κ. Γιάννη Κασσαβού και πλήθους κόσμου που βρέθηκε στην Κεντρική Πλατεία της πόλης μας για να παρακολουθήσει την Δοξολογία για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Επίσης παρευρέθηκαν οι Βουλευτές κκ. Γιώργος Πάντζας, Γιάννης Δέδες και Βασίλης Οικονόμου καθώς και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι σωμάτων ασφαλείας και της Ελληνικής Αστυνομίας, εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων και φορέων της πόλης.

Μετά την δοξολογία ο Δήμαρχος Αχαρνών κ. Γιάννης Κασσαβός κατέθεσε στεφάνι στην προτομή του Οπλαρχηγού Μήτρου Λέκκα μαζί με τον απόγονό του κ. Ιωάννη Λέκκα. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Ηρώων, με την παραδοσιακή κατάθεση στεφάνων. Η πιο συγκινητική στιγμή της τελετής ήταν όταν ο Τελετάρχης κ. Νίκος Τσουκλίδης απηύθυνε προσκλητήριο πεσόντων πολεμιστών από τις Αχαρνές, κάτι που έγινε για πρώτη φορά!



Ανάλογης λαμπρότητας ήταν και η εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Αχαρνών και η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Αχαρνών την παραμονή της Εθνικής Επετείου 24 Μαρτίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου.

Την εκδήλωση με θέμα «Η έναρξη της επανάστασης στην Αττική το 1821» άνοιξε ο Δήμαρχος Αχαρνών κ. Γιάννης Κασσαβός ο οποίος τόνισε: «Η 25η Μαρτίου είναι ταυτισμένη στην ιστορική μνήμη του λαού μας με τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία. Τιμούμε την εθνική παλιγγενεσία, τον ξεσηκωμό του Γένους μας και εορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Μια ημέρα εθνικής υπερηφάνειας και ομοψυχίας, μια ημέρα τιμής και μνήμης για όλους εκείνους που πίστεψαν στο ακατόρθωτο και θυσίασαν τα πάντα στο βωμό της ελευθερίας τους και τελικά δικαιώθηκαν.»

Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν οι κκ. Μαργαρίτα Κλαδιά Ιστορικός – Αρχαιολόγος, Έφορος Αρχείων ΙΛΕΑ που ανέλυσε την «Έναρξη της Επανάστασης στη Μολδοβλαχία και στην υπόλοιπη Ελλάδα πλην Αττικής», Δημήτρης Γιώτας Ιστορικός ερευνητής – Συγγραφέας που μίλησε για την «Συμβολή των χωρικών της Αττικής στην Επανάσταση του 1821 (Μενίδι, Χασιά)» και τέλος ο Πέτρος Φιλίππου, Φιλόλογος – Αρχαιολόγος, Αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής που ανέπτυξε την «Συμβολή των Μεσογειτών αγωνιστών στην επανάσταση της Αττικής». Τον συντονισμό της συζήτησης είχε ο Πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Αχαρνών κ. Γιώργος Φυτάς. Την σκυτάλη στην συνέχεια πήρε το Λύκειο Ελληνίδων Παράρτημα Αχαρνών που χόρεψε παραδοσιακούς χορούς με την συνοδεία ζωντανής μουσικής αποσπώντας όπως πάντα το θερμότερο χειροκρότημα.










  









© Copyright 2019. Theme by www.kassavos.gr - Published By Γιάννης Κασσαβός