Σε πλήρη ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία του Δήμου Αχαρνών

Από τα ξημερώματα της Πέμπτης 29 Δεκεμβρίου 2016, η Πολιτική Προστασία του Δήμου Αχαρνών βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση του χιονιά.
Εκχιονιστικά, αλατιέρες, γκρέιντερ και άλλα μηχανήματα, βρίσκονται σε διάφορες οδούς τους Δήμου Αχαρνών εκτελώντας εργασίες αποχιονισμού και επεμβαίνοντας όπου σημειώνονται προβλήματα λόγω της κακοκαιρίας.
Ο Δήμαρχος Αχαρνών κ. Γιάννης Κασσαβός επίβλεψε τα σημεία όπου επιχειρεί η Πολιτική Προστασία του Δήμου Αχαρνών και ενημερώθηκε από τους εργαζομένους για τα πρώτα προβλήματα που φέρνει η κακοκαιρία.
Από την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου οι Υπηρεσίες του Δήμου Αχαρνών έχουν τεθεί σε επιφυλακή για να αντιμετωπίσουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα και έχει καταρτιστεί πλήρες επιχειρησιακό σχέδιο για την επέμβαση των μηχανημάτων και οχημάτων του Δήμου Αχαρνών, ενώ υπάρχει επικοινωνία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, την Πυροσβεστική και την Περιφέρεια Αττικής σε περίπτωση που απαιτηθεί η συνδρομή τους.

Οι κάτοικοι τους Δήμου Αχαρνών μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα Επικοινωνίας Δήμου Αχαρνών: 213-2072300-2 και 210-2415300-2 καθώς και στο τηλέφωνο της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αχαρνών: 210 24 35 665

Στον Δήμο Αχαρνών λειτουργούν οι εξής θερμαινόμενες αίθουσες:
- 1ο ΚΑΠΗ (πλατεία Αγ. Νικολάου, παλαιό Δημαρχείο), τηλ: 210 2402122
- 2ο ΚΑΠΗ (Κουρμούση και Ωρωπού 5) τηλ.: 210 2449320
- 3ο ΚΑΠΗ (Κεφαλληνίας και Φιλαδελφείας 217) τηλ.: 210 2387582
- Αίθουσα Εκθέσεων Δήμου Αχαρνών (Φιλαδελφείας και Μπόσδα), τηλ.: 213-2072300-2

Επίσης έχουν καθοριστεί 7 ανοιχτά σημεία απόθεσης αλατιού, σε Θρακομακεδόνες, Βαρυμπόμπη και Ολυμπιακό Χωριό όπου μπορούν οι κάτοικοι να προμηθεύονται αλάτι.Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
• Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.


Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:
Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:
• Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
• Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
• Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
• Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
• Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή:
• Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
• Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.
© Copyright 2019. Theme by www.kassavos.gr - Published By Γιάννης Κασσαβός