ΔΙΕΞΟΔΟΣ: Απολογισμός Δράσεων Σεπτέμβριος 2016 – Ιούνιος 2017

Το Κέντρο Πρόληψης και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Δήμου Αχαρνών "Διέξοδος", στο πλαίσιο της εφαρμογής του εγκεκριμένου πενταετούς Επιστημονικού Προγράμματος του, υλοποίησε δράσεις και παρεμβάσεις στην τοπική κοινωνία των Αχαρνών επικεντρωμένες στις ανάγκες των δημοτών και κατοίκων της. Η εμπειρία, η επιστημονική επάρκεια και εξειδίκευση του Επιστημονικού Προσωπικού, με την Διοικητική στήριξη και μέριμνα του Διοικητικού Συμβουλίου της "Διεξόδου" και της Δημοτικής Αρχής, τη συνεργασία και επιστημονική εποπτεία από το Οργανισμό Κατά Των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), παρήγαγαν αξιόλογο έργο , τα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία του οποίου παρουσιάζουμε στη συνέχεια.
Η εκπαιδευτική κοινότητα αποτέλεσε το επίκεντρο των παρεμβάσεων της "Διεξόδου" με καταμετρημένες 54 βραχείες παρεμβάσεις και στις δύο βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Συγκεκριμένα:• 50 δράσεις αφορούσαν μαθητές
• 4 δράσεις αφορούσαν σε γονείς μαθητών
Ενδεικτική Θεματολογία :
• "Σχολικός εκφοβισμός, πρόληψη και αντιμετώπιση"
• "Διαχείριση θυμού και επίλυση συγκρούσεων"
• "Αντίσταση στην πίεση των συνομήλικων"
• "Τα καλά και τα κακά μυστικά": Πρόγραμμα πρόληψης σεξουαλικής κακοποίησης για Νηπιαγωγεία
• "Ναρκωτικά: Μύθοι και Πραγματικότητες"
• "Αντίληψη της Διαφορετικότητας"
• "Συνοχή της ομάδας-τάξης" κλπ
Τα Σχολεία που έλαβαν χώρα οι δράσεις:
Νηπιαγωγεία: 2ο, 14ο, 17ο, 18ο, 22ο, 29ο, 36ο.
Δημοτικά: 5ο, 23ο, 25ο.
Γυμνάσια: 1ο, 2ο, 3ο, 4ο, 5ο, 6ο, 7ο, 8ο, 10ο, 1ο Γυμνάσιο Ζεφυρίου, 1ο Γυμνάσιο Ραφήνας.
Λύκεια: 2ο Ενιαίο Λύκειο, 3ο Ενιαίο Λύκειο, 4ο Ενιαίο Λύκειο.
Σε ότι αφορά στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, η "Διέξοδος" αποτελεί πιστοποιημένο, από το Τμήμα Ψυχολογίας, Παιδαγωγικής και Φιλοσοφίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και από το τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, φορέα πρακτικής άσκησης φοιτητών Ψυχολογίας.

Στο συγκεκριμένο διάστημα εκπαιδεύτηκαν 1 φοιτητής ψυχολογίας, δημότης Αχαρνών.
Μακροχρόνιες παρεμβάσεις στο πλαίσιο βιωματικών σεμιναρίων με αποδέκτες εκπαιδευτικούς και γονείς μαθητών και των 2 βαθμίδων της εκπαίδευσης, πραγματοποίησε η "Διέξοδος" με στόχο την εμβάθυνση σε θέματα που αφορούν στην ψυχοκοινωνική υγεία και την πρόληψη υιοθέτησης εξαρτητικών συμπεριφορών.

Συγκεκριμένα υλοποιήθηκαν:
• 2 Ομάδες Γονέων με παιδιά στην Π/βάθμια Εκπαίδευση με θέμα: "Επικοινωνία στην οικογένεια"
• 1 Ομάδα Εκπαιδευτικών Π/βάθμιας Εκπαίδευσης με θέμα: "Το σπίτι των παιδιών: πρόληψη της παιδικής επιθετικότητας"
• 2 Κύκλοι Εργαστηρίων για Εκπαιδευτικούς Π/βάθμιας Εκπαίδευσης με θέμα: "Ενίσχυση προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων"
•1 Βιωματικό Σεμινάριο σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ για εκπαιδευτικούς του 4ου Γυμνασίου Αχαρνών και του 3ου Λυκείου Αχαρνών με θέμα: " Η πρόληψη και η έγκαιρη παρέμβαση των εξαρτήσεων και άλλων παραβατικών συμπεριφορών στη σχολική κοινότητα"

Η αντιμετώπιση ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που βιώνονται ατομικά, αποτελεί μια δραστηριότητα της "Διεξόδου" στο πλαίσιο του επιστημονικού έργου της πρόληψης και της ανταπόκρισης στα ατομικά αιτήματα βοήθειας που απευθύνουν δημότες και κάτοικοι των Αχαρνών.

Η Ψυχολογική στήριξη παρέχεται από τους Ψυχολόγους της "Διεξόδου" και στο χρονικό διάστημα Σεπτέμβριος 2016- Ιούνιος 2017 ωφελήθηκαν 152 άτομα.

Δράσεις Ενημέρωσης-Ευαισθητοποίησης τοπικής κοινότητας:

Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση-γιορτή με θέμα: "Γονείς και εκπαιδευτικοί εν δράσει"

Το σύνολο των εξυπηρετούμενων μαθητών, γονέων, εκπαιδευτικών που έλαβαν υποστήριξη και εκπαίδευση από τη "Διέξοδο" για το διάστημα Σεπτέμβριος 2016- Ιούνιος 2017 ανέρχεται στους 2.672 εξυπηρετούμενους.


Ο Πρόεδρος του Κ.Π.
Κασσαβός Ιωάννης

Ο Αναπλ. Πρόεδρος του Κ.Π.
Καρυδάκης Κωνσταντίνος
© Copyright 2019. Theme by www.kassavos.gr - Published By Γιάννης Κασσαβός