Οδηγίες για τον εμβολιασμό κατά της Ιλαράς

Οδηγίες για εμβολιασμό κατά της Ιλαράς για την πρόληψη και την μη εξάπλωση της στο χώρο εργασίας και στην κοινότητα.
Ο Δήμος Αχαρνών δημοσιοποιεί οδηγίες για τον εμβολιασμό κατά της Ιλαράς με σκοπό την πρόληψη και την μη εξάπλωσή της στο χώρο εργασίας και στην κοινότητα, οι οποίες αφορούν τους εργαζόμενους αλλά και  τους δημότες.
Την επιμέλεια και σύνταξη των οδηγιών είχε ο Σαμουήλ Ζορμπάς, MD, MSc,  Ειδικός Ιατρός Εργασίας του Δήμου Αχαρνών.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΙΛΑΡΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΗ ΜΗ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ, ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ
Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί, από την αρχή του 2017 έως την 28η Σεπτεμβρίου 2017, 196 κρούσματα ιλαράς (σε παιδιά και σε ενήλικες), δηλαδή περισσότερα από όσα εκδηλώνονται ετησίως τα προηγούμενα έτη.
Τα ενοχλήματα που προκαλεί είναι: αρχικά πυρετός, δακρύρροια, ρινόρροια, φτέρνισμα, βήχας, ερύθημα από φλεγμονή των οφθαλμών, κατόπιν δερματικό εξάνθημα κατ’ αρχάς αραιό και ροδαλό, «κατά κύματα», συνήθως πίσω από τα αυτιά, και τέλος στο πρόσωπο, στον κορμό και στα άκρα.


Α. ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΒΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΛΑΡΑ ΕΚΕΙΝΟΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ:
1. Δεν έχει νοσήσει από αυτή, στο παρελθόν,
2. Δεν έχει εμβολιασθεί για αυτήν,
3. Είναι ατελώς εμβολιασμένος, γιατί έχει κάνει μόνο την 1η δόση του εμβολίου.

Β. Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΑΙ Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣΒΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΛΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΤΟΥΣ:

1. Ιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό νοσοκομείων, και λοιπούς εργαζομένους σε υγειονομικές μονάδες (π.χ. Κέντρα Υγείας, ιατρεία).
2. Εργαζόμενους σε δημόσιους και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, χώρους συνεστίασης παιδιών (π.χ. παιδότοπους).
3. Εργαζόμενους σε γηροκομεία, ΚΑΠΗ, ιδρύματα εκπαίδευσης ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Γ. ΣΥΣΤΗΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ (ΣΤΟ Β) ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΙΛΑΡΑΣ, ΓΙΑΤΙ:
1. Είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική νόσος που μεταδίδεται με τα σταγονίδια από τον πάσχοντα, 4 ημέρες πριν ακόμα εκδηλωθεί το εξάνθημα και 4 ημέρες μετά την εκδήλωση του. Δηλαδή, η διακοπή της προσέλευσης του πάσχοντος στην εργασία δεν προστατεύει τους ευρισκόμενους στο χώρο εργασίας του.
2. Μπορεί να προσβάλει εργαζομένους και μη, οποιασδήποτε ηλικίας.
3. Στους ενήλικες οι επιπλοκές της είναι πιο συχνές και σοβαρές (π.χ. πνευμονία, μέση ωτίτιδα, ιγμορίτιδα και σπανιότερα, ακόμα και εγκεφαλίτιδα).
4. Δεν αντιμετωπίζεται με ειδική θεραπεία παρά μόνο με αγωγή για την ανακούφιση των ενοχλημάτων.
5. Η ωφέλεια, για την υγεία από την προστασία που προσδίδει ο πλήρης εμβολιασμός, είναι ασυγκρίτως μεγαλύτερη από τις ανεπιθύμητες ενέργειες, που το εμβόλιο σπανιότατα μπορεί να προκαλέσει.
Όσοι εργαζόμενοι δεν έχουν νοσήσει και ανήκουν στις ανωτέρω ομάδες και έχουν γεννηθεί μετά το 1970, πρέπει να εμβολιαστούν. Όσοι από αυτούς έχουν κάνει μόνο την 1η δόση του εμβολίου, πρέπει να κάνουν και την 2η δόση.
Ισόβια ανοσία προσφέρει η φυσική νόσηση, αλλά και η εμβολιαστική κάλυψη η οποία πραγματοποιείται σε δύο δόσεις.
Πριν εμβολιαστείτε, ο ιατρός θα σας πει, αν υπάρχει κάποια αντένδειξη για εσάς, ώστε να μην κάνετε το εμβόλιο.


© Copyright 2019. Theme by www.kassavos.gr - Published By Γιάννης Κασσαβός