Αναδρομή με στόχο την αυτογνωσία η ιστορική έκδοση ''Αχαρναί - Όψεις της Ιστορίας του Δήμου και της πόλης''

Την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018 στην αίθουσα εκδηλώσεων στο Δημαρχείο Αχαρνών, παρουσιάστηκε στους δημότες και κατοίκους του Δήμου Αχαρνών, η ιστορική έκδοση "Αχαρναί - Όψεις της Ιστορίας του Δήμου και της πόλης".
Ο Δήμος Αχαρνών, έχοντας συναίσθηση του χρέους του απέναντι στη μακρόχρονη κληρονομιά του τόπου, προσέφερε στους δημότες και κατοίκους των Αχαρνών μια ιστορική έκδοση, η οποία πέρα από μια ελάχιστη συμβολή στη σύγχρονη πολιτιστική ζωή του δήμου, φιλοδοξεί να είναι μια κιβωτός αυτογνωσίας.
Στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση της παρουσίασης της ιστορικής έκδοσης "Αχαρναί - Όψεις της Ιστορίας του Δήμου και της πόλης" ο Δήμαρχος Αχαρνών κ. Γιάννης Κασσαβός ευχαρίστησε, τους Φορείς, τους Συλλόγους και τους απλούς πολίτες του Δήμου Αχαρνών, που συνεργάστηκαν με την επιστημονική ομάδα που είχε αναλάβει την συγγραφή και επιμέλεια της έκδοσης, καθώς και τον κ. Θανάση Μαρτίνο που ανέλαβε τη χορηγία της.
Στη ομιλία – πρόλογο της παρουσίασης της ιστορικής έκδοσης "Αχαρναί - Όψεις της Ιστορίας του Δήμου και της πόλης" ο Δήμαρχος Αχαρνών κ. Γιάννης Κασσαβός ανέφερε: "Για όλους εμάς τους πολίτες των Αχαρνών, ο τόπος μας, που τον ζούμε και τον αγαπάμε, είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την οικογένειά μας, τους φίλους μας, την εργασία μας, την ίδια την ταυτότητά μας. Η Αχαρναϊκή γη, πάνω στην οποία περπατάμε, είναι ποτισμένη με τις μνήμες, τις πράξεις, τις στιγμές δόξας και μόχθου όσων περπάτησαν στην ίδια γη πριν από εμάς.
Λίγα τοπωνύμια έχουν τόσο μακραίωνη ιστορία πίσω τους όσο οι Αχαρνές. Λίγοι πολίτες στην Αττική αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα έχουν το προνόμιο να έχουν γράψει για τους συμπολίτες τους, που έζησαν στην ίδια γη χιλιάδες χρόνια πριν, οι μεγαλύτεροι συγγραφείς της αρχαιότητας: ο Θουκυδίδης, ο Παυσανίας και ο Αριστοφάνης. Λίγοι τόποι σε ολόκληρη την Ελλάδα μπορούν να υπερηφανευτούν ότι όχι μόνο δεν έπαψαν ποτέ να κατοικούνται, αλλά έσφυζαν από ζωή ακόμα και όταν, στα γυρίσματα του χρόνου, άλλα μέρη της Αττικής τα ερήμωναν οι πόλεμοι και οι επιδημίες.
Λίγες πόλεις είχαν την τύχη να εκτείνονται στη σκιά της Πάρνηθας, η οποία με το μοναδικό φυσικό περιβάλλον της έχει δώσει αδιάκοπη ζωή στην τοπική οικονομία τους. Τέλος, λίγοι σύγχρονοι ελληνικοί δήμοι είναι από τους πρώτους και πολυπληθέστερους του σύγχρονου ελληνικού κράτους, με τόσο πολυκύμαντη ιστορία.
Οι Αχαρνές είναι κάτι πολύ περισσότερο από τόπος: Είναι ένα πανόραμα αιώνων. Μαθαίνοντας την ιστορία του τόπου μας εμείς, οι σύγχρονοι Αχαρνείς, μαθαίνουμε ποιοι είμαστε και πώς μπορούμε να συνεχίσουμε να γράφουμε ιστορία."



Η παρουσίαση της ιστορικής έκδοσης "Αχαρναί - Όψεις της Ιστορίας του Δήμου και της πόλης" έγινε από την Δρ Ιστορίας της Τεχνολογίας και Διδάσκουσας στο ΕΜΠ κας Σοφίας – Αλεξίας Παπαζαφειροπούλου, η οποία είχε την επιστημονική επιμέλεια της έκδοσης, ενώ σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ.κ. Αθηναγόρας, ο χορηγός της έκδοσης κ. Αθανάσιος Μαρτίνος και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης.
Την εκδήλωση της παρουσίασης της ιστορικής έκδοσης "Αχαρναί - Όψεις της Ιστορίας του Δήμου και της πόλης" τίμησαν με την παρουσία τους: οι βουλευτές Περιφέρειας Αττικής κ.κ. Μάκης Βορίδης και Γεώργιος Βλάχος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Πέτρος Φιλίππου, ο Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Χάρης Δαμάσκος, του ο πρώην Υπουργός, Βουλευτής και επί 12 έτη Δήμαρχος Αχαρνών κ. Ντίνος Βρεττός, ο πρώην Υπουργός κ. Στάθης Γιώτας συνοδευόμενος από τη σύζυγο του Αρχαιολόγο και Συγγραφέα κ. Μαρία Πλάτωνος Γιώτα, η οποία, είτε μέσω των επιστημονικών εκδόσεων και δημοσιεύσεων της, είτε μέσω του υλικού που παραχώρησε στην επιστημονική ομάδα της έκδοσης, συνέβαλε τα μέγιστα στην υλοποίηση της ιστορικής έκδοσης "Αχαρναί - Όψεις της Ιστορίας του Δήμου και της πόλης".
Παραβρέθηκαν επίσης: ο πρώην Δήμαρχος Αχαρνών κ. Παναγιώτης Φωτιάδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αχαρνών κ. Κωνσταντίνος Ρούσσας, η Αντιδήμαρχος Διοίκησης κα Λουΐζα Κοσμίδου, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Γιώργος Σταύρου, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης κ. Θεόδωρος Συρινίδης, ο Αντιδήμαρχος Τοπικής Ανάπτυξης και Εξυπηρέτησης του Πολίτη κ. Δημήτριος Γιαννακόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου κ. Πολύκαρπος Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Κωνσταντίνος Καρυδάκης, η Πρόεδρος Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κα Γεωργία Ευθυμιάδου Τουμανίδη, ο Αντιπρόεδρος της ΑΡΩΓΗΣ κ. Γιάννης Λαγκώνης, καθώς και ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας που ανάλαβε την έκδοση κ. Νίκος Καραμανλής, και η εκπρόσωπος του Δημάρχου Αθηναίων κα Βάλια Αργυρίου.
Εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας παραβρέθηκαν: ο Διοικητής ΔΑΕ Υποπτέραρχος (Ι) κ. Λαμπράκης Δημητρίου, ο Υποστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ κ. Κορδολαίμης Παναγιώτης, ο Ταξίαρχος της ΕΛ.ΑΣ κ. Δασκαλάκης Μανόλης, ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Καλόγηρος Χαράλαμπος και ο Διοικητής του 6ου Πυροσβεστικού Σταθμού Αθηνών, Πύραρχος κ. Χρήστος Σπαθούλας.
Στην παρουσίαση της ιστορικής έκδοσης "Αχαρναί - Όψεις της Ιστορίας του Δήμου και της πόλης" παραβρέθηκαν επίσης η Πρόεδρος κα Ρένα Λιόση και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ιστορικής & Λαογραφικής Εταιρείας των Αχαρνών (ΙΛΕΑ). Η Ιστορική & Λαογραφική Εταιρεία των Αχαρνών, είτε μέσω της συνεργασίας του Διοικητικού Συμβουλίου, είτε μέσω των μελών της, όπως ο Ιστορικός κ. Δημήτρης Γιώτας, προσέφεραν πλούσιο και σπάνιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό για την υλοποίηση της έκδοσης.
Εκπροσωπώντας συλλόγους και φορείς του Δήμου Αχαρνών, παραβρέθηκαν επίσης: η Πρόεδρος του ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΥ κα Μαρία Μίχα, ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Αχαρνών και Φυλής της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας κ. Καζανάς Βασίλης, η Πρόεδρος της Ένωσης Ηπειρωτών Αχαρνών κα Καράλη Μελπομένη, η Γραμματέας της Λαογραφικής Εταιρείας Θρακομακεδόνων κα Ζησίμου Αργυρώ, η Πρόεδρος Ε.Ο.Σ Αχαρνών κα Μπάλλιου Εύα, ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου κατά της Εγκληματικότητάς κ. Κουλόγιαννης Γιώργος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Θεσσαλών Αχαρνών κ. Κοσσιωρής Κωνσταντίνος, ο Πρόεδρος του Αχαρναϊκού κ. Μιχάλης Τσορπατσίδης, ο Πρόεδρος του Αθλητικού συλλόγου Αχαρνής κ. Κλήμης Κολιός, ο Πρόεδρος της Κοινοπραξίας Ανθοκομικών Συνεταιρισμών Ελλάδος (ΚΑΣΕ) κ. Δημήτρης Καλογράνης, και ο Αιδεσιμότατος Πρεσβύτερος του Ιερού Ναού Αγ. Κων/νου και Ελένης Κάτω Αχαρνών κ. Μιχαήλ Τσιρώνης.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης όλοι οι παρευρισκόμενοι παράλαβαν από ένα αντίγραφο της ιστορικής έκδοσης "Αχαρναί - Όψεις της Ιστορίας του Δήμου και της πόλης", πολλοί εκ των οποίων ζήτησαν ιδιόχειρη αφιέρωση της έκδοσης από τον Δήμαρχο Αχαρνών.














© Copyright 2019. Theme by www.kassavos.gr - Published By Γιάννης Κασσαβός