Να ζητήσει μετρήσεις ακτινοβολίας, για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ο Δήμος Αχαρνών

Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα οφέλη (κοινωνικά ή επιχειρηματικά), της κινητής τηλεφωνίας. Με διείσδυση πολύ πάνω του 100%, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι πολλοί από εμάς έχουμε πάνω από δυο κινητά, είναι αυταπόδεικτο ότι η κινητή τηλεφωνία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας.

Τα σημερινά παιδιά, που από τα πέντε τους χρόνια χειρίζονται κινητό, δεν θα μπορούν να φανταστούν τον κόσμο χωρίς αυτό. Αυτό όμως είναι ένα άλλο θέμα, που απαιτεί τοποθετήσεις και γνώμες από ειδικότητες που ασχολούνται με την υπό διαμόρφωση κοινωνία μας και δεν θα "καταπιαστούμε" παρακάτω με αυτό.

Από τότε που η κινητή τηλεφωνία έχει κατακλύσει και τον ελληνικό πληθυσμό, μοιραία έχει τεθεί και το σοβαρό θέμα περί της ακτινοβολίας που εκπέμπουν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Άλλες φορές δικαίως, άλλες αδίκως, οι κεραίες έχουν "κατηγορηθεί" και έχουν αναχθεί σε "κακό δαίμονα".

Οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας εγκαθίστανται και εκπέμπουν βάσει προδιαγραφών και ορίων, που καθορίζονται από νόμους του κράτους και ελέγχονται από συγκεκριμένες αρχές και υπηρεσίες.

Νομιμότητα κεραιών
Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), εκτός από την άδεια κατασκευής κεραίας της ίδια της Επιτροπής (της ΕΕΤΤ δηλαδή), για τη νόμιμη εγκατάσταση και λειτουργία μιας κεραίας, θα πρέπει να δώσουν το "πράσινο φως", η αρχή Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων (ΕΠΟ), η Γενική Γραμματεία της Περιφέρειας της περιοχής που θα εγκατασταθεί, η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), για την τήρηση των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία και τέλος η Πολεοδομική Υπηρεσία της περιοχής.

Αρμόδια για την απομάκρυνση των παράνομων κατασκευών (κεραία, ιστοί, βάσεις στήριξης, οικίσκοι κλπ), είναι η οικεία Πολεοδομική Υπηρεσία. Αν θέλει κάποιος πολίτης να μάθει, αν μια εγκατεστημένη κεραία έχει άδεια, θα πρέπει να απευθυνθεί στην ΕΕΤΤ, η οποία διατηρεί μητρώο με όλες τις άδειες κατασκευών κεραιών που αυτή εκδίδει. Το αίτημα κατατίθεται εγγράφως και επωνύμως και θα πρέπει να συνοδεύεται από τις σχετικές αναφορές λεπτομερών στοιχείων για την ακριβή θέση της κατασκευής της κεραίας (οδός, αριθμός, περιοχή).

Μέτρηση ακτινοβολίας

Αρμόδιος φορέας για την τήρηση των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία είναι η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), η οποία και διενεργεί επιτόπιους ελέγχους και κάνει μετρήσεις που αφορούν στις εκπομπές των κατασκευών κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

Εκτός από την ΕΕΑΕ, μετρήσεις για μια περιοχή μπορούν να γίνουν μέσω του προγράμματος "ΕΡΜΗΣ", την επιστημονική διαχείριση του οποίου έχουν αναλάβει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για τη Νότια και Βόρεια Ελλάδα αντίστοιχα. Η λειτουργία του προγράμματος ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2002, ενώ μέχρι σήμερα έχει εφαρμοστεί σε 101 σημεία σε 33 Νομούς της χώρας.

Στόχος του προγράμματος "ΕΡΜΗΣ", είναι, να ενημερώνει άμεσα και έγκυρα, τους πολίτες για τα αποτελέσματα των μετρήσεων και να εφαρμοστεί σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές της χώρας μας. Φορείς όπως Διευθύνσεις Σχολείων, Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, καθώς επίσης και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν εγγράφως από τα αρμόδια Πανεπιστημιακά Ιδρύματα την εφαρμογή του προγράμματος στα σημεία ενδιαφέροντός τους.

Πρόγραμμα "ΕΡΜΗΣ"

Το πρόγραμμα "ΕΡΜΗΣ" υλοποιείται μέσω συγκεκριμένων υπηρεσιών:
1. Μετρήσεις σε 24ωρη βάση
Παρέχεται η δυνατότητα μέτρησης και καταγραφής, σε 24ωρη βάση, της ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων του συγκεκριμένου γεωγραφικού χώρου, στην οποία συνεισφέρουν διάφορες πηγές, όπως κεραίες ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, κεραίες κινητής τηλεφωνίας, κλπ.
2. Mobile ΕΡΜΗΣ
Πρωτοποριακή υπηρεσία μέτρησης και καταγραφής των στιγμιαίων τιμών της Η/Μ ακτινοβολίας στο περιβάλλον κατά μήκος βασικών οδικών αρτηριών εντός του αστικού ιστού.
3. SMS ΕΡΜΗΣ
Καινοτόμο σύστημα ενημέρωσης του κοινού για τα επίπεδα της εκπεμπόμενης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων στο περιβάλλον, τα οποία καταγράφονται από το πρόγραμμα ΕΡΜΗΣ. Κάθε φορά που ένας χρήστης αποστέλλει ένα γραπτό μήνυμα SMS προς το πρόγραμμα SMS ΕΡΜΗΣ για κάποιο σταθμό μέτρησης, ο χρήστης λαμβάνει τα αποτελέσματα του σταθμού στο κινητό του. Αν αυτός ο χρήστης γνωρίζει τα όρια εκπομπής, τότε μπορεί να μάθει άμεσα αν αυτά τα όρια τηρούνται ή αν η κεραία εκπέμπει εκτός ορίων.

Τι μπορεί να κάνει ο Δήμος

Πρώτα απ' όλα να ελέγχει διαρκώς, σχολαστικά και διεξοδικά, τη νομιμότητα των εγκαταστάσεων κεραιών κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν εντός των ορίων του και αν τηρούνται κανόνες ασφαλείας, όπως η απόσταση 300 μέτρων από την περίμετρο κτιριακών εγκαταστάσεων, όπως βρεφονηπιακοί σταθμοί, σχολεία, γηροκομεία, νοσοκομεία κ.ά.

Να ζητήσει τώρα την ένταξη συγκεκριμένων περιοχών του Δήμου Αχαρνών στο πρόγραμμα "ΕΡΜΗΣ" και πιο συγκεκριμένα στην υπηρεσία "Μετρήσεις σε 24ωρη βάση". Επίσης στα πλαίσια της λειτουργίας του ίδιου προγράμματος να ζητήσει την εφαρμογή της υπηρεσίας "Mobile ΕΡΜΗΣ".

Αν υποθέσουμε ότι στην περιοχή μας υπάρχει ένα "ύποπτο" σημείο, κοντά σε σχολείο και επιτυγχάνουμε την εγκατάσταση σταθμού από το πρόγραμμα "ΕΡΜΗΣ" "Μετρήσεις σε 24ωρη βάση". Τότε, είτε ο Σύλλογος Γονέων, είτε η Διεύθυνση του σχολείου, είτε υπάλληλοι του Δήμου, είτε ακόμη ο οποιοσδήποτε πολίτης, εφόσον γνωρίζει τα σχετικά όρια, θα μπορεί να ενημερωθεί με ένα SMS, αν η "επίμαχη" κεραία λειτουργεί εντός των ορίων.

Το παραπάνω σενάριο, ούτε οικονομικό κόστος έχει, ούτε δαιδαλώδεις διαδικασίες χρειάζεται για την υλοποίησή του. Το μόνο που χρειάζεται είναι βούληση.


Επιπλέον πληροφορίες:
- Πρόγραμμα "ΕΡΜΗΣ", http://hermes.physics.auth.gr
- Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), www.eett.gr
- Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), www.eeae.gr
© Copyright 2019. Theme by www.kassavos.gr - Published By Γιάννης Κασσαβός