Ρεσιτάλ προχειρότητας, της Δημοτικής Αρχής, για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο

Στο «παρά πέντε» και χωρίς την παραμικρή προετοιμασία έφερε η δημοτική Αρχή στο Δημοτικό Συμβούλιο την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) , που αποτελεί το κρισιμότερο αναπτυξιακό εργαλείο, αφού καθορίζει τις χρήσεις γης στην πόλη.
Ειδικότερα, στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πέμπτης 30 Ιανουαρίου 2014, με μοναδικό θέμα συζήτησης την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) του Δήμου Αχαρνών, η Δημοτική Αρχή ζητούσε επιμόνως την ψήφιση της πρότασής της, επικαλούμενη την σοβαρότητα και το "επείγον" του θέματος.

Η εισήγηση του θέματος ανέφερε μεταξύ άλλων τους στόχους και τις επιδιώξεις της εν λόγω τροποποίησης:
“....οικολογική ανασυγκρότηση, προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος ...”, “... περιορισμός της ρύπανσης που προέρχεται από οποιαδήποτε πηγή ...”, “...προστασία και ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς ...”

Ο επικεφαλής της παράταξής ΑχαρΝΑΙ – Ενεργοί Πολίτες και υποψήφιος Δήμαρχος Αχαρνών κ. Γιάννης Κασσαβός, λαμβάνοντας τον λόγο, έθεσε θέμα για την χρονική στιγμή κατά την οποία το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται να αποφασίσει για ένα τόσο σοβαρό θέμα, που αφορά το μέλλον της πόλης των Αχαρνών. Η απερχόμενη δημοτική αρχή εδώ και 3 χρόνια δεν έπραξε το παραμικρό για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της πόλης και το "θυμήθηκε" προεκλογικά. Κίνηση που εκ προοιμίου είναι λάθος, αφού δεσμεύει και προκαταλαμβάνει την επόμενη δημοτική αρχή που θα προκύψει από δημοκρατική διαδικασία των εκλογών τον Μάιο του 2014.

Ο κ. Κασσαβός έθεσε επίσης θέμα για το γεγονός ότι δεν προηγήθηκε κανενός είδους διαβούλευση μεταξύ των φορέων της πόλης μας - δημοτικές παρατάξεις, σύλλογοι, Μηχανικοί, κοινωνικοί και επαγγελματικοί φορείς κ.ά.

Σε ερώτηση του κ. Κασσαβού αν υπάρχουν μελέτες –η ύπαρξη των οποίων είναι υποχρεωτική κατά το νόμο– για την κατάθεση των προτάσεων της δημοτικής αρχής, η απάντηση ήταν πως… οι μελέτες θα ακολουθήσουν!!! 



Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι τοποθετήσεις της πλειοψηφίας των παρατάξεων της αντιπολίτευσης είχαν το ίδιο σκεπτικό.

Ένα τόσο σοβαρό θέμα, η Δημοτική Αρχή επιχείρησε να το παρουσιάσει ως εξαιρετικά επείγον χωρίς να αναφέρει του λόγους και να το ψηφίσει με διαδικασίες εξπρές.

Τα αμείλικτα ερωτήματα που προκύπτουν είναι τα εξής :

1. Ποιός ο λόγος του κατεπείγοντος του θέματος
και γιατί το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο δεν έχει απασχολήσει τη δημοτική αρχή εδώ και 3 χρόνια;

2. Γιατί οι προτεινόμενες αλλαγές δεν αφορούν μόνο τροποποιήσεις του ήδη εγκεκριμένου ΓΠΣ, αλλά τη δημιουργία δέκα (10) ΝΕΩΝ Πολεοδομικών Ενοτήτων. Βάσει ποιών μελετών σκοπιμότητας προτείνεται η δημιουργία αυτών των νέων Πολεοδομικών Ενοτήτων;

3. Από τις 10 νέες Πολεοδομικές Ενότητες που προτείνονται, οι τέσσερεις αφορούν χωροθέτηση βιομηχανικών χρήσεων (ΒΙΠΕ και ΒΙΟΠΑ), με παράλληλη μείωση της γεωργικής γης. Πως συνάδει αυτή η πρόταση με την αναφορά της εισήγησης όπου αναφέρονται τα παρακάτω: “....οικολογική ανασυγκρότηση, προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος ...”, “... περιορισμός της ρύπανσης που προέρχεται από οποιαδήποτε πηγή ...”;


Η βιασύνη και το άγχος της απερχόμενης δημοτικής αρχής για την αλλαγή του ΓΠΣ, μας έφερε στη μνήμη την αντίστοιχη βιασύνη και το άγχος της δημοτικής αρχής του 2010, η οποία και πάλι προεκλογικά επιχείρησε αλλαγή στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Αχαρνών.

Τότε ο κ. Ντούρος διεκδικούσε το δήμο Αχαρνών και εξέδωσε την παρακάτω προεκλογική ανακοίνωση για το ΓΠΣ.
Μεταφέρουμε αυτούσια μέρος της ανακοίνωση της παράταξης της δημοτικής αρχής, πριν αυτή γίνει… αρχή:

Σωτήρης Ντούρος: "Άκαιρη και ελλιπής η διαδικασία τροποποίησης του Γ.Π.Σ"
Με δεδομένη, τη σημαντικότητα της εν λόγω μελέτης διατυπώνουμε τις παρακάτω ενστάσεις:
1. Ο χρόνος κατάθεσης της μελέτης είναι ακατάλληλος. Ένα μήνα πριν τις εκλογές, δεν είναι δυνατόν να κατατίθεται προς ψήφιση το ΓΠΣ δεσμεύοντας την επόμενη δημοτική αρχή για το αναπτυξιακό πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί ο Δήμος
2. Η διαβούλευση για την εν λόγω μελέτη ήταν ελλιπής. Δεν είναι τυχαίο ότι ως Δημοτική Παράταξη ουδέποτε ενημερωθήκαμε επισήμως για το Δημοτικό Συμβούλιο.
3. Η μελέτη είναι κυρίως διαχειριστική. Δεν γίνεται εμφανής ποια είναι η αναπτυξιακή διάσταση της πρότασης και τι γίνεται προσπάθεια να επιτευχθεί μέσα από αυτή.



Τα περί συνέπειας λόγων και πράξεων τα αφήνουμε στην κρίση των συμπολιτών μας.

Η δημοτική αρχή ξεπέρασε μάλιστα κάθε όριο πολιτικής ανευθυνότητας, καθώς με ανακοίνωσή της εγκαλεί τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης (κατά τον συνήθη τρόπο δεν αναφέρει ποιες), επειδή εξέφρασαν αντιρρήσεις επί του θέματος.

Όσο αφορά στο ΓΠΣ, να αναφέρουμε επίσης τα εξής:


Σύμφωνα με τον υπό κατάργηση Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας (ΟΡΣΑ), το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) αποτελεί ένα κατευθυντήριο σχέδιο για την ορθολογική οργάνωση και ανάπτυξη της πόλης.

Το θεσμικό πλαίσιο για την εκπόνηση και έγκριση του ΓΠΣ είναι ο Νόμος 1337/83 όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με το Ν 2508/97. Ο Νόμος 1337/83 αναφέρει ρητά στο άρθρο 3, παράγραφος 2 :

Όταν η διαδικασία κινείται από τον Δήμο, πρέπει να επιδιώκεται η συμμετοχή των ενδιαφερόμενων πολιτών στη σύνταξη του ΓΠΣ με κάθε πρόσφορο τρόπο, όπως ανοικτές συγκεντρώσεις, ή ενημέρωση με τον τύπο. Για τη συμμετοχή αυτή πρέπει να γίνεται ρητή μνεία στη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου”.

Τα ψευτο-διλλήματα και οι αναμασημένες "κορώνες" της δημοτικής αρχής για την "πρόοδο" και την "ευημερία" των Αχαρνών, πλέον δεν πείθουν κανένα!

Τα παραπετάσματα του τύπου “μα δεν θέλετε να μεγαλώσει το νεκροταφείο”, θεωρούνται τουλάχιστον αστεία, αφού η πρόταση τροποποίησης δεν αφορούσε αποκλειστικά και μόνο ένα θέμα, αλλά ριζικές τροποποιήσεις, όπως επεκτάσεις σχεδίου, χωροθέτηση ΒΙΠΕ και ΒΙΟΠΑ, και δεν περιελάμβανε προτάσεις για την ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού της πόλης μας, όπως αναφέρεται στην εισήγηση.

Η παράταξη ΑχαρΝΑΙ-Ενεργοί Πολίτες, στέκεται με υπευθυνότητα απέναντι στα σημαντικά ζητήματα της πόλης μας όπως το ΓΠΣ. Οι προτάσεις που θα υποβάλουμε ως παράταξη θα βασίζονται:

- Στο διάλογο και διαβούλευση των ενδιαφερόμενων φορέων (σύλλογοι, φορείς, Μηχανικοί, κοινωνικοί εταίροι)
- Στη νομιμότητα και αρτιότητα της διαδικασίας
- Στην ανάδειξη της μοναδικότητας της πόλης μας, η οποία (μοναδικότητα) σχετίζεται άρρηκτα ιστορία της (Αρχαίο Θέατρο Αχαρνών) και τον φυσικό της πλούτο (Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας).
- Την τεκμηριωμένη μελέτη σκοπιμότητας των προτάσεων αυτών (όπως με σαφήνεια προβλέπεται από τι σχετικές διατάξεις).
© Copyright 2019. Theme by www.kassavos.gr - Published By Γιάννης Κασσαβός