Διφορούμενη και συγκεχυμένη η επιστολή παραίτησης του κου Αφουξενίδη

Με μια διφορούμενη και συγκεχυμένη επιστολή, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Αφουξενίδης κατέθεσε την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016 το μεσημέρι την παραίτησή του από τη θέση του Αντιδημάρχου Οικονομικών του Δήμου Αχαρνών, καθώς και ότι αποχωρεί από την παράταξη ΑχαρΝΑΙ - Ενεργοί Πολίτες, με την οποία εξελέγη  στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές.

Πέραν της δυσδιάκριτης αιτίας της διπλής παραίτησής του, είναι σαφές ότι ο κ. Αφουξενίδης επέλεξε συνειδητά και υστερόβουλα τον τρόπο και τον χρόνο παραίτησής του, αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο ότι η κίνηση αυτή αποτελεί την αρχή μιας αλληλουχίας πολιτικών ενεργειών που μόνο ο ίδιος γνωρίζει.

Από την αρχή της θητείας της παρούσας δημοτικής αρχής ο κ. Αφουξενίδης είναι Αντιδήμαρχος Οικονομικών. Μιας νευραλγικής θέσης στην οποία έχει υπό την ευθύνη  του με δικαίωμα υπογραφής τα τμήματα, ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ (της κορυφαίας οικονομικής διαδικασίας ενός δήμου), ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ, ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ & ΓΕΝΙΚΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΕΣΟΔΩΝ, ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ & ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΩΝ, ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΥΛΙΚΟΥ – ΑΠΟΘΗΚΗΣ, ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ.

Στο μέσον της θητείας της δημοτικής αρχής, ο κ. Αφουξενίδης κάνει λόγο για "δεσμεύσεις" και "συμφωνίες", οι οποίες δεν τηρήθηκαν.

Πότε και πώς έγιναν αυτές οι συμφωνίες, αφού ουδέποτε ο κ. Αφουξενίδης έθεσε εγγράφως κάποιο από τα τρία θέματα που θίγει στην επιστολή του, στα αρμόδια όργανα του Δήμου Αχαρνών (Δημοτικό Συμβούλιο, Εκτελεστική Επιτροπή) ή της παράταξης  με την οποία εξελέγη (Δημοτική ομάδα).

Είναι άλλωστε γνωστό, τόσο στις Υπηρεσίες του Δήμου Αχαρνών, όσο και στους πολιτικούς προϊσταμένους και μέχρι πρότινος συναδέλφους του κου Αφουξενίδη, ότι απουσίαζε τακτικά, με συνέπεια η άσκηση των καθηκόντων του να καθίσταται δυσχερής, ενώ όπως διαφαίνεται και από την επιστολή του ΔΕΝ είναι ενήμερος για βασικά ζητήματα


Καταρχάς όσον αφορά στην "κατασκευή του αγωγού όμβριων", ο κ. Αφουξενίδης προφανώς αναφέρεται στην Αντιπλημμυρική θωράκιση των Αχαρνών και οφείλει να γνωρίζει, ότι η δημοτική αρχή διαθέτει ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό σχέδιο σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και το Υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων.
Αυτό το σχέδιο βασίζεται σε υπάρχουσες ή υπό διαμόρφωση μελέτες και θέτει 4 "πυλώνες": στη διευθέτηση των ρεμάτων Εσχατιάς και Καναπίτσας, στους αγωγούς όμβριων υδάτων στις Αχαρνές, στις δεξαμενές ανάσχεσης και στην ορεινή υδρονομία (φράγματα ανάσχεσης στην Πάρνηθα).

Με απλά λόγια, ακόμη και αν είχαμε το "μαγικό ραβδί" να κατασκευάσουμε  εν μια νυκτί δίκτυο αγωγών όμβριων υδάτων, τότε αυτό δεν θα μπορούσε να συνδεθεί σε κανένα ρέμα και θα ήταν ανενεργό μέχρι να ολοκληρωθούν τα υπόλοιπα έργα: ή οι δεξαμενές ανάσχεσης ή η διευθέτηση των ρεμάτων ή και τα δυο μαζί.

Σχετικά με τις παιδικές χαρές, ο κ. Αφουξενίδης γνωρίζει πολύ καλά - αφού έχει υπερψηφίσει το θέμα στις 30 Ιουνίου 2016 στο Δημοτικό Συμβούλιο (ΑΔΑ: 6ΨΡ6ΩΨ8-5ΦΙ) - ότι ο Δήμος Αχαρνών έχει εκπονήσει και καταθέσει τη Μελέτη "Έργα αναβάθμισης Παιδικών Χαρών Δήμου Αχαρνών"  στην Περιφέρεια Αττικής προϋπολογισμού 632.000 ευρώ (του έργου).

Τον καλούμε μάλιστα στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 22 Νοεμβρίου 2016, όπου το έργο για τις Παιδικές Χαρές των Αχαρνών εντάσσεται στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων Περιφέρειας Αττικής για το Οικονομικό έτος 2017.

Στο ίδιο Περιφερειακό Συμβούλιο, εντάσσονται στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων Περιφέρειας Αττικής και έργα οδοποιίας στον Δήμο Αχαρνών προϋπολογισμού 3 εκ. ευρώ.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι η παρούσα δημοτική αρχή τον Σεπτέμβριο του 2014 παρέλαβε 53 χώρους "χαρακτηρισμένους παιδικές χαρές" από τους οποίους ΚΑΝΕΝΑΣ δεν λειτουργούσε σύμφωνα με τις προδιαγραφές ασφαλείας που ισχύουν από το 2009.

Σχετικά με τις Αθλητικές Εγκαταστάσεις στο Ολυμπιακό Χωριό ο κ. Αφουξενίδης όφειλε να γνωρίζει ότι ο Δήμος  Αχαρνών στις 26 Σεπτεμβρίου 2014 κατέθεσε αίτηση προς τον ΟΑΕΔ για την παραχώρηση των Αθλητικών  Εγκαταστάσεων Ολυμπιακού Χωριού.

Ένα μήνα μετά, η αίτηση του Δήμου Αχαρνών γίνεται δεκτή από το Δ.Σ. του ΟΑΕΔ με την απόφαση 89138/23.10.2014 και τέσσερις  μήνες μετά στις 30/12/2014 εκδόθηκε Υπουργική Απόφαση για την "Παραχώρηση υπό μορφή χρησιδανείου των Αθλητικών Εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Χωριού στο Δήμο Αχαρνών-Θρακομακεδόνων" (ΑΔΑ: 7Χ8ΗΛ-Α46).

Παράλληλα η δημοτική αρχή είχε εξασφαλίσει χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής για την επισκευή των εγκαταστάσεων: Κατασκευή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Χωριού, προϋπολογισμού 600.000€ και Μελέτη στέγασης με θόλο τύπου μπαλόνι και αποκατάσταση ζημιών στο κολυμβητήριο του Ολυμπιακού Χωριού, προϋπολογισμού 50.000€.

Έκτοτε η Κυβέρνηση άλλαξε και ενδεχομένως η βούληση της νέας Κυβέρνησης να είναι διαφορετική από αυτή του υπογράφοντα την Υπουργική Απόφαση παραχώρησης.
Η θέση της δημοτικής αρχής είναι ότι – αν και δεν κατανοεί του λόγους μη εφαρμογής της υπουργικής απόφασης – θα στηρίξει οποιαδήποτε προσπάθεια για την επαναλειτουργία των Αθλητικών Εγκαταστάσεων Ολυμπιακού Χωριού, ωστόσο δεν θα δεχθεί καμία λύση η οποία θα αποκλείει τους δημότες του Δήμου Αχαρνών από αθλητικές εγκαταστάσεις που είναι εντός των ορίων του δήμου.

Στα παραπάνω και όσον αφορά στα έργα, να προσθέσουμε ότι ο Δήμαρχος Αχαρνών, την εβδομάδα που μας πέρασε υπέγραψε την Προγραμματική Σύμβαση με τη Περιφέρεια Αττικής για την αποχέτευση στον Κόκκινο Μύλο προϋπολογισμού 1,825 εκ ευρώ.

Επίσης, ότι ο Δήμος Αχαρνών έχει συνάψει  Προγραμματική Σύμβαση με την Περιφέρεια Αττικής για το έργο "Επισκευή και ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών κτιρίων και προαυλίων χώρων Δήμου Αχαρνών" προϋπολογισμού 1,3 εκ ευρώ και σύντομα πρόκειται να εγκριθούν οι Προγραμματικές Συμβάσεις για το έργο "Συντήρηση και κατασκευή οδών του Δήμου Αχαρνών" προϋπολογισμού 1,1 εκ. ευρώ και η Μελέτη ολοκληρωμένης παρέμβασης στο Δημοτικό Γυμναστήριο Αχαρνών (γήπεδο Αχαρναϊκού) με σκοπό την αναβάθμισή του, προϋπολογισμού 230.000 ευρώ.

Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι έχοντας διανύσει σχεδόν τη μισή της θητεία, η δημοτική αρχή καταβάλλει κάθε προσπάθεια και έχει σημαντικές προόδους σε καίρια ζητήματα του Δήμου Αχαρνών και ο κ. Αφουξενίδης θα μπορούσε να αποφύγει να χαρακτηριστεί "πολιτικός ρίψασπις" αν επέλεγε από τη θέση του Αντιδημάρχου, αφενός να εκπληρώνει τα καθήκοντά του και αφετέρου να συνδράμει στις προσπάθειες της δημοτικής αρχής.

Αυτό που επίσης δεν είναι κατανοητό είναι το πώς η τιμητική επιλογή του κου Αφουξενίδη ως Αντιδημάρχου Οικονομικών στον 4ο πολυπληθέστερο δήμο της Αττικής γίνεται αποδεκτή από αυτόν… "αδιαμαρτύρητα", σαν να πρόκειται για τιμωρία. Βεβαίως, πέρα από τις καίριες αρμοδιότητες που δέχθηκε "αδιαμαρτύρητα" δέχθηκε και την αντιμισθία της θέσης του Αντιδημάρχου επίσης "αδιαμαρτύρητα".

Σχετικά με την ένταξη του Δήμου Αχαρνών στο Οικονομικό Παρατηρητήριο.

Καταρχάς θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι ο Δήμος Αχαρνών ΔΕΝ έχει πτωχεύσει.

Καταβάλλει κανονικά μισθούς υπαλλήλων, εργοδοτικές εισφορές, φόρους, οφειλές σε προμηθευτές και όλες τις δόσεις των δανείων προηγούμενων ετών.
Ως "κατηρτισμένος" Οικονομολόγος ο κ. Αφουξενίδης γνωρίζει, ότι άλλο είναι η δεινή οικονομική κατάσταση και άλλο η Πτώχευση, ωστόσο επιλέγει συνειδητά την "καταστροφολογική" ρητορική για άδηλους λόγους.

Ως Αντιδήμαρχος Οικονομικών, ο κ. Αφουξενίδης εισηγήθηκε τον δανεισμό ισοσκέλισης κατά τη ψήφιση του Προϋπολογισμού 2016 του Δήμου Αχαρνών στην ειδική συνεδρίαση όπου αναφέρει: "Επειδή πρέπει να ισοσκελίσουμε τον Προϋπολογισμό, η διοίκηση αυτό που προτείνει είναι σήμερα εδώ, να δοθεί εντολή προς την Οικονομική Υπηρεσία, να εγγραφεί στο σκέλος των εσόδων στην ομάδα τρία δάνειο ύψους 9.263.102,65€, ώστε να ισοσκελιστεί ο Προϋπολογισμός." (ΑΔΑ: 7ΡΒ2ΩΨ8-Φ89).

Το Οικονομικό Παρατηρητήριο του Υπουργείου Εσωτερικών από το 2013 (επί της θητείας της προηγούμενης δημοτικής αρχής) έχει ενημερώσει εγγράφως ότι ο Δήμος Αχαρνών πρέπει να ενταχθεί σε Πρόγραμμα Εξυγίανσης.

Ο υπερδανεισμός των προηγουμένων διοικήσεων - σε μια εκ των οποίων ο κ. Αφουξενίδης διετέλεσε πρόεδρος ΔΕΑΔΑ, ΚΕΔΑ, ΚΕΠΕΔΑ  και για λίγο καιρό Αντιδήμαρχος Οικονομικών, το ταμειακό έλλειμμα των 10,27 εκ ευρώ και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, οδήγησαν τον Δήμο Αχαρνών στο Οικονομικό Παρατηρητήριο.

Η πολιτική επιλογή της Δημοτικής Αρχής  για την ένταξη του Δήμου Αχαρνών στο Οικονομικό Παρατηρητήριο είναι ότι οφείλουμε να σταθούμε με τόλμη απέναντι στο πρόβλημα που παραλάβαμε και να λάβουμε σημαντικές αποφάσεις υπολογίζοντας ένα και μόνο πράγμα: το συμφέρον των δημοτών και της πόλης.
Καθώς επίσης και ότι η λογική του κουκουλώματος και των μεσοβέζικων λύσεων είναι μη αποδεκτή.

Ο κ. Αφουξενίδης έχει υπερψηφίσει την ένταξη του Δήμου Αχαρνών στο Οικονομικό Παρατηρητήριο στη συνεδρίαση της 1ης Αυγούστου 2016 (ΑΔΑ: 607ΘΩΨ8-Φ5Θ).

Οι "μετά Χριστόν Προφήτες" και τα ευχολόγια είναι εύκολα, ωστόσο η πολιτική ως η "τέχνη του εφικτού" απαιτεί ρεαλισμό, αποφασιστικότητα και ξεκάθαρες λύσεις.

Κλείνοντας θα κάνουμε τρεις παρατηρήσεις.

1. Η επιλογή του Δημάρχου Αχαρνών για την άσκηση διοίκησης είναι ανθρωποκεντρική και με κέντρο τον δημότη και τη δημότισσα των Αχαρνών και αυτή η πολιτική επιλογή  είναι υπεράνω κάθε εγωκεντρικής πολιτικής επιλογής ή προσωπικής πολιτικής φιλοδοξίας.

2. Ο κ. Αφουξενίδης – όπως προκύπτει από την επιστολή του – διεκδικεί το "αυτοδιοικητικό αλάθητο", μάλλον διαθέτει υπερφυσικές ικανότητες και ενδεχομένως έχει και μαντικές ικανότητες. Με αυτά τα προσόντα, σίγουρα μια θέση Αντί-Δημάρχου… τον αδικεί.

3. Οι σπουδές και οι όποιες ικανότητες του κου Αφουξενίδη είναι ο λόγος που ο Δήμαρχος Αχαρνών τον επέλεξε σαν υποψήφιο για την παράταξη ΑχαρΝΑΙ – Ενεργοί Πολίτες.
Ωστόσο οι σπουδές και οι δυνατότητες μοιάζουν λίγο σαν τα ξυλοπόδαρα, σε ψηλώνουν αλλά δυστυχώς δεν σε μεγαλώνουν.




Ευχόμαστε στον κ. Αφουξενίδη
κάθε προσωπική ευτυχία και επιτυχία
και μεστότητα σε κάθε του επιλογή.
© Copyright 2019. Theme by www.kassavos.gr - Published By Γιάννης Κασσαβός